Redactia.ro
Home » Monden » Plagiatul se pedepsește. Olguța Berbec și Niculina Stoican, luptă aprigă în sala de judecată

Plagiatul se pedepsește. Olguța Berbec și Niculina Stoican, luptă aprigă în sala de judecată

În data de 14 iunie, două interprete de muzică popular, foarte îndrăgite în țara noastră, s-au prezentat în sala de judecată, de la Tribunalul București pentru a dezbate o problemă de care interpreta Olguța Berbec este foarte măcinată. Iată toate detaliile. Ce s-a decis în urma procesului

Olguța Berbec și Niculina Stoican, luptă aprigă în sala de judecată

La Tribunalul București, s-au încins spiretele marți, 14 iunie atunci cțnd a început procesul în care interpreta de muzică popular, Niculina Stoican a fost acuzată și data în judecată de către colega sa de breaslă, Olguța Berbec. Cea din urmă o acuză pe Niculina de faptul că i-ar fi plagiat linia melodică într-una din melodiile pe care le-a lansat.

Cele două soliste au fost puse față în față de către magistrați și au fost interogate cu privire la piesa „Dragoste veche și nouă”.  Olguța a susținut că dacă Niculina Stoican ar fi rugat-o să-I dea și ei linia melodică de la piesă, i-ar fi dat-o cu mare drag. Niculina nu a recunoscut plagiatul și a susținut, dar a susținut că linia melodică preluată de ea este cu adevărat „culeasă din folclor”.

Piesa Niculinei se intitulează „Iar mi-e dor de Mehedinți”,  are alt titlu, alte versuri, dar linia melodică este asemănătoare piesei Olguței după cum a recunoscut chia rea.

Magistrații: „Sunteți de acord…linia dumneavoastră melodică e identică”

Atmosfera din sala de judecată a fost încordată, iar interogatoriul la care a fost supusă acuzata a fost destul de stresant și obiectiv, potrivit „Click!”.  Olguța a depus deasemenea în instanță, dovezi prin care se arată autenticitatea piesei pe care a compus-o. Cel mai important aspect este acela că melodia „Dragoste veche și nouă” este înscrisă, din anul 2015, la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde interpreta apare ca autor al liniei melodice și a versurilor, primind în prezent bani din drepturile de difuzare a acesteia.

Niculina Stoican s-a apărat în fața acuzațiilor aduse și a spus chiar că nu ar fi  auzit niciodată piesa Olguței Berbec, iar piesa pe care o interpretează ea îi aparține și este culeasă din folclor. Totuși, la întrebarea magistratului „Sunteți de acord că linia dumneavoastră melodică e identică cu cea a piesei  Olguței Berbec?”,  Niculina a recunoscut că „Da”, mai explică sursa citată.

Ce au decis judecătorii în cazul Niculinei Stoican și Olguței Berbec

Pentru a se asigura că iau decizia corectă, magistrații au hotărât ca în data de 13 septembrie, „3 experți de la Institutul de Muzică vor analiza și vor considera dacă piesa Niculinei e de proveniență din folclor sau sustrasă de la Olguța”, a mai explicat aceeași sursă citată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: