Redactia.ro
Home » Știri » Pleci cu copiii în vacanță? Iată de ce acte ai nevoie pentru cei mici

Pleci cu copiii în vacanță? Iată de ce acte ai nevoie pentru cei mici

Pleci cu copiii în vacanță

Cei care vor să plece în vacanță cu copiii trebuie să știe că au nevoie de documente valabile, iar copiii care călătoresc singuri, fără un adult, au nevoie de declarație notorială prin care să dovedească acceptul deplasării copilului.

Pleci cu copiii în vacanță? Iată de ce acte ai nevoie pentru cei mici

Părinții care vor să plece în vacanță împreună cu copiii, trebuie să aibă asupra lor documente de călătorie valabil, pașaport sau carte de identitate.

De asemenea, copiii care nu sunt însoțiți de părinți sau călătoresc cu unul dintre aceștia, este nevoie de o declarație notorial prin care să ateste acceptul pentru deplasarea minorului.

Acest document este obligatoriu și în cazul în care copilul călătorește însoțit de un alt adult, chiar dacă nu este vorba despre unul dintre părinți.

Conform Europa.eu, declarația părinților are o valabilitate de maximum trei ani de la data întocmirii, și are în formarea sa datele de identitate ale însoțitorului, iar acest document va fi prezentat la frontieră în copie și original.

Dacă minorul urmează să rămână în statul de destinație, obligatoriu trebuie menționată persoana căreia îi va fi încredințat. La ieșirea din țară, adultul care însoțește minorul trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar.

Ce se întâmplă în cazul în care părinții au divorțat?

Conform Agerpres, în cazul în care părinții sunt divorțați, copilul trebuie să prezinte documentul cu acordul celo doi părinți.

În situația în care minorul este însoțit de un adult, și nu este reprezentantul legal, poliția de frontieră va permite ieșirea din țară numai dacă se prezintă a ambilor părinți.

Totodată, pentru minorii cetățeni români cu domiciliu în altă țară, care călătoresc însoțiți în statul în care au reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților la ieșirea din România.

O persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, pot avea calitatea de însoțitor în condiițiile legii, să desfășoare activități de transport internaționale de persoane.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: