Redactia.ro
Home » Știri » Portretul emblematic cu Marilyn Monroe, vândut cu suma record de 195 de milioane de dolari. L-a depășit pe Picasso

Portretul emblematic cu Marilyn Monroe, vândut cu suma record de 195 de milioane de dolari. L-a depășit pe Picasso

GALERIE FOTO (3)

Shot Sage Blue Marilyn, realizat după moartea actriței, în 1962, devine cea mai scumpă piesă de artă a secolului XX vândută! 

Tabloul lui Andy Warhol, Shot Sage Blue Marilyn, vândut cu 195 de milioane de dolari

Încheierea licitației pentru Shot Sage Blue Marilyn de Andy Warhol,  a fost remarcată! S-a oferit suma de 170 de milioane de dolari plus taxe pentru tablou.

Imaginea artistului pop Andy Warhol a lui Marilyn Monroe, unul dintre cele mai cunoscute portrete ale sale, a doborât recordurile după ce a fost vândută pentru 195 de milioane de dolari la New York în mai puțin de patru minute de licitație.

De ce Warhol valorează acum mai mult decât Picasso

Imaginea serigrafiată a lui Warhol din 1964 a lui Marilyn Monroe, Shot Sage Blue Marilyn, creată după moartea starului de film cu doi ani mai devreme, a devenit cea mai scumpă piesă de artă din secolul XX vândută vreodată, după ce a fost adjudecată luni pentru 170 de milioane de dolari plus taxe, ceea ce a dus prețul final la 195 de milioane de dolari.

Precedentul record a fost stabilit în 2015, când o pictură din 1955 a lui Pablo Picasso, Les Femmes d’Alger (Version O)  care a fost vândută pentru 179,4 milioane de dolari.

De asemenea, a devenit cea mai scumpă lucrare a unui artist american vândută la licitație. Recordul a fost deținut anterior de o pictură cu un craniu din 1982 a lui Jean-Michel Basquiat, prieten, colaborator și rival al lui Warhol, care s-a vândut cu 110,5 milioane de dolari în 2017.

Cumpărătorul, un dealer de artă din SUA 

Potrivit rapoartelor, cumpărătorul a fost Larry Gagosian, un dealer de artă din SUA și proprietarul unui lanț de galerii. Shot Sage Blue Marilyn face parte dintr-o serie de portrete pe care Warhol le-a făcut lui Monroe după moartea acesteia.

Vânzarea lucrării de 40 de inci pe 40 de inci la Christie’s a doborât, de asemenea, recordul anterior al lui Warhol. Acesta fusese deținut de Silver car crash (Double disaster) (în 2 părți) (1963), care a fost vândut pentru 105,4 milioane de dolari în 2013.

„Shot Sage Blue Marilyn este vârful absolut al pop-ului american”, a declarat Alex Rotter, președintele departamentului de artă a secolelor XX și XXI de la Christie’s.

 „Tabloul transcende genul portretului, depășind arta și cultura secolului XX”.

Titlul tabloului, bazat pe o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul Niagara din 1953, se referă la un incident în care o femeie a folosit un pistol pentru a trage în patru portrete ale actorului din studioul lui Warhol.

Shot Sage Blue Marilyn fusese deținut în colecția dealerilor de artă elvețieni Thomas și Doris Ammann. La începutul acestui an, George Frei, președintele consiliului de administrație al Fundației Thomas și Doris Amman, a declarat că tabloul „stă mărturie despre puterea vizuală nedisimulată (a lui Monroe) în noul mileniu”.

„Femeia Marilyn a dispărut”

El a adăugat: „Femeia Marilyn a dispărut, circumstanțele teribile ale vieții și morții sale sunt uitate. Tot ceea ce a rămas este zâmbetul enigmatic care o leagă de un alt zâmbet misterios al unei doamne distinse, Mona Lisa”.

Monroe a apărut în 29 de filme, printre care Gentlemen Prefer Blondes și Some Like It Hot. Apreciată ca un „sex-simbol” și o icoană a modei, a murit în 1962 în urma unei supradoze în locuința sa din Los Angeles, la vârsta de 36 de ani. Warhol a murit în 1987.

Christie’s a precizat că încasările din vânzare vor fi donate Fundației Thomas și Doris Ammann, cu sediul în Zurich care se ocupă de crearea de programe de sănătate și educație pentru copiii din întreaga lume.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: