Redactia.ro
Home » Stil de viață » Postul Paștelui / Postul Mare: ce nu ai voie să faci, ce nu ai voie să mănânci dar și ce trebuie să faci

Postul Paștelui / Postul Mare: ce nu ai voie să faci, ce nu ai voie să mănânci dar și ce trebuie să faci

Ce nu ai voie să faci în Post

În 2019 Postul Paștelui începe în data de 11 martie. Acest Post este este cel mai lung ca durată, dar și cel mai aspru dintre toate posturile cunoscute în Biserica Ortodoxă, de aceea credincioșii îi mai spun și „Postul Mare”.

Cât durează Postul Paștelui

Perioada de 40 de zile de Post se va termina odată cu Învierea Dumnului, în noaptea de 27 spre 28 aprilie. În următoarele săptămâni este recomandată abstinența de la alimentele de origine animală.

Ce nu e bine să faci în Postul Paștelui

La polul opus se află dansurile și cântecele de care cel mai bine ar fi să ne ferim pentru următoarele 40 de zile. În general, petrecerile nu își au rostul într-o perioadă în care trebuie să ne amintim de suferința lui Hristos.

Un păcat foarte mare este considerată și lauda cu viața îndestulată de care avem parte. Bineînțeles, gîndurile necurate, patimile și alte dorințe trupești nu trebuie să aibă loc în viețile noastre în aceste săptămâni.

Copiii, femeile însărcinate, lăuzele, cei bolnavi pot să nu țină postul propriu zis, însă nu pot fi scutiți de la partea spirituală a lui.

Cei care au posibilitatea, în primele două zile ale Postului Mare pot să țin post negru, sau după caz, abia seara să mănânce puțină pâine cu apă. Aceeași recomandare este valabilă și pentru ultimele două zile ale Postului, vineri și sâmbătă din Săptămâna Mare.

Ce ai voie să faci în Postul Paștelui

Există câteva sărbători care au dezlegare la vin și la untdelemn, dar și zilele în care este permis consumul de pește. Anul acesta vom avea voie să ne înfruptăm cu pește de Bunavestire de pe 25 martie și de Florii.

Pe de cealaltă parte preoții ne recomandă să fim mai mult ca oricând mai aproape de Divinitate prin rugăciune. De asemenea faptele bune sunt foarte binevenite.

După ce se termină postul, sau după ce fiecare credincios decide că nu mai poate să-l țină cum se cuvine, este indicată spovedirea și împărtășania.

Preoții mai recomandă printre altele, pentru liniștea noastră sufletească și pentru bunăstare, sfințirea casei chiar în Postul Mare.

Citește și: Când se fac nunți în perioada următoare

Citește și: Când începe Postul Paștelui 2019 și ce trebuie să consumi în această perioadă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: