Redactia.ro

Povestea lui Mr. Bean. Cum a reușit un inginer electronist să joace într-una dintre cele mai cunoscute comedii din lume

Rowan Atkinson este actorul care i-a dat viață celui mai iubit personaj de comedie: Mr. Bean. Timp de câteva decenii, expresiile lui faciale, dar și situațiile comice în care ajungea, au făcut din acest personaj unul cheie în cinematografia mondială. Dar cine este, de fapt, omul din spatele acestui personaj? Cum a ajuns să joace acest rol și ce pregătire profesională are?

Născut într-o localitate mică din Regatul Unit al Marii Britanii, Rowan era un băiețel timid și bâlbâit, însă protejat fiind cel mai mic dintre frați. A urmat o școală care forma preoți, însă destinul i-a fost cum nu se poate mai diferit decât ceea ce toată lumea credea. Talentul actoricesc i-a fost remarcat tocmai de către profesorul său de fizică de la școala St. Bees. „În clasă era un elev mediocru. Nu era nimic excepționl la el. Nu m-am așteptat să devină un om de știință fantastic. Însă, în momentul în care a pășit pe scenă, a fost excepțional”, își mintea, peste ani, profesorul.

Și chiar dacă toți s-ar fi așteptat să facă un pas hotărât spre actorie, tânărul Rowan Atkinson se specializează în Inginierie Electrică, în cadrul Universității Newcastle, și mai apoi la Queen’s College, la Oxford, în 1975. Aici, la Oxford, face primii pași spre comedie, întâlnindu-l pe scenaristul Richard Curtis. Alături de acesta pune în scenă câteva schetch-uri, unde se remarcă pentru prima data.

Trei ani de la acest moment, Rowan debutează într-un serial radiofonic, care-i purta numele: ”The Atkinson people”. În paralel, joacă și-ntr-un serial de televiziune , ceea ce-l propulsează către primul său rol într-un lung metraj. De aici, popularitatea era în creștere, iar numele îi era cunoscut de către publicul britanic. În 1990, se lansa cu ”Mr. Bean” cucerind, în sfârșit, recunoașterea international. Șapte ani mai târziu, se năștea și filmul ”Bean” care încununa succesul.

Pe plan personal, viața lui e destul de scandaloasă

Rowan Atkinson a ținut primele pagini ale ziarelor de scandal după ce și-a părăsit soția de peste douăzeci de ani, pe Sunetra Sastry, pentru o femeie mult mai tânără. Deși avea alături de ea doi copii, pe Lily Grace și pe Benjamin Alexander Sebastian, Rowan n-a putut spune ”nu” unei noi pasiuni amoroase. În 2014, se afișa cu actrița Louis Ford, deși divorțul de Sunetra nu fusese pronunțat. Azi, actorul trăiește alături de Louise, alături de care are și un copil.

Nu se regăsește în personajul jucat atâția ani

Deși mulți nu fac diferența între personaj și actor, Rowan mărturisește că personalitatea lui e cum nu se poate mai diferită decât cea a lui Mr. Bean. „Oamenii cred că datorită faptului că-i fac să râdă atunci când sunt pe scenă, pot să-i fac să râdă și în particular. Nu e deloc așa. Mai degrabă sunt timid, o persoană plictisitoare care din întâmplare a ajuns performer”, declara la un moment dat actorul.