Redactia.ro
Home » Știri » Povestea voluntarilor SMURD Cluj. În lupta cu pandemia, la doar 25 de ani

Povestea voluntarilor SMURD Cluj. În lupta cu pandemia, la doar 25 de ani

GALERIE FOTO (2)

2020 este anul luptei cu pandemia de coronavirus. Medicii și voluntarii sunt cei care s-au aflat în prima linie în lupta cu virusul nemilos. Este și cazul voluntarilor SMURD Cluj, aflați în linia întâi. 

 

În linia întâi, la doar 25 de ani

Imaginile și sunetul ambulanțelor SMURD reprezintă un lucru comun pentru locuitorii din toată țara. Acestea spun povești despre viață și moarte. În spatele fiecărei vieți salvate stau medicii sau paramedicii salvatori, care ajung primii la cazurile semnalate.

SMURD Cluj a fost înființat în urmă cu mai bine de 25 de ani. Atunci au fost aduse din Germania primele teri mașini de intervenție de acest fel, conform Știrile Pro Tv. SMURD Cluj a păstrat o tradiție a voluntariatului. Odată cu trecerea anilor, sute sau mii de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”  au fost încadrați ca paramedici voluntari în echipele de urgență. Este o onoare și o datorie pentru ei. De această dată, voluntarii SMURD Cluj sunt în lupta contra nemilosului virus.

Teodora, Mara, Diana, Orlanda, Denisa și Bianca sunt niște tinere care au povestit pentru Știrile PRO TV încercările prin care au trecut ca voluntari în cadrul SMURD Cluj.

Locurile de voluntari în cadrul SMURD Cluj sunt la mare căutare în fiecare an. Studenții de la UMF se înghesuie în fiecare an să facă gărzi în departamentul de urgență. Fac acest lucru pentru a căpătp experiența medicilor și pentru a ajuta în situația actuală.

Pentru mine a fost o pasiune pe care am descoperit-o încă din şcoala generală, când m-am înscris într-o echipă de prim ajutor, „Sanitarii pricepuţi”, a mărturisit Orlanda. Mai mult, tânăra care a ajuns să lupte din linia 1 a povestit cum a început acest drum pentru ea:„Văzând oportunitatea asta în anul I, de a face gărzi pe SMURD şi de a mă forma, profesional şi personal, a fost un mare plus pentru mine și de asta am luptat cu toate forţele să reuşesc să fiu aici. Nu regret absolut nicio secundă şi e cea mai bună decizie pe care aş fi putut-o lua”.

Orlanda Moldovan a ales să se întoarcă în linia întâi după ce s-a vindecat de COVID-19. Unul dintre cei mai vechi voluntari SMURD, Orlanda îi coordonează pe colegii studenți și se asigură că aceștia au rezultate. Tânăra în vârstă de 25 de ani din Târgu-Mureș este și coordonator național pentru „Donează sânge, fii erou!”, un proiect al studenților mediciniști din toată țara. Proiectul responsabilizează și mobilizează donatori din toată țara.

 „Momentan, România nu stă foarte bine ca procentaj de donatori la numărul populaţiei. Asta încercam să facem prin campaniile noastre. Chiar de curând am avut o campanie de donare de plasmă la Cluj Napoca”, a adăugat Orlanda.

Teodora a povestit pentru sursa citată că pentru ea acest lucru a fost o provocare.  Provocarea de a mă acomoda cu gărzile, cu medicii, cu cazurile. Provocarea de a fi cât se poate de bună la un caz. E una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în facultate”a spus tânăra.

În timp ce, pentru Denisa, faptul că a fost acceptată în echipa de voluntari a fost o reală surpriză. În primul rând, o fost o surpriză că am fost acceptată. Mi s-a părut că e o oportunitate pe care puţini o au şi mi-a plăcut în gărzi”, a adăugat voluntarul SMURD Cluj.

Pentru colega lor, Mara, toată experiența a fost o surpriză plină de emoții. Când am intrat, am zis, vai, ce fac acum? Nu mă aşteptam să fie atâta de consumator din punct de vedere al timpului, dar nu-l consider deloc rău, nu consider că am pierdut o secundă din viaţa mea venind aici, în acest voluntariat”, a mărturisit tânăra pentru Știrile PRO TV.

Pentru Bianca, SMURD Cluj a fost ca o familie. Tânăra a mărturisit că aștepta cu nerăbdare să intre la Medicină ca să poată face voluntariat la SMURD. Tânăra  avorbi și despre greutățile pe care le-a întâmpinat, printre care și capacitatea de integrare.

Când am intrat, am zis, vai, ce fac acum? Nu mă aşteptam să fie atâta de consumator din punct de vedere al timpului, dar nu-l consider deloc rău, nu consider că am pierdut o secundă din viaţa mea venind aici, în acest voluntariat. La început, de exemplu, e greu să te integrezi. Să simţi că faci parte din echipă. Pentru că suntem o echipă, de la pompierul paramedic, la medicul care ne coordonează şi restul paramedicilor şi probabil că îţi trebe un pic”, a adăugat tânăra.

Voluntarii SMURD asigură prima intervenție medicală. Cristian Ursu este mentorul și coordonatorul tinerilor voluntari SMURD, pe care îi consideră adevărați profesioniști.

„Sunt nişte oameni deosebiţi şi dacă până la începutul aceste nenorocite de pandemii erau nişte generaţii care se succedau unele după altele… Gândiţi-vă că oricare dintre ei se putea duce acasă, şi aşa şcoală nu mai fac decât online, să se pună la adăpost alături de familii şi sa se ferească. N-au făcut-o. Faptul că au rămas alatuiri de noi, toţi, îşi desfăşoară activitatea cu riscurile pe care le implică această activitate, e un lucru extraordinar”, a spus doctorul Cristian Ursu pentru sursa citată.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: