Redactia.ro
Home » Știri » Praf saharian peste România. Avertisment ANM: “masă de aer tropical, încărcată cu particule”

Praf saharian peste România. Avertisment ANM: “masă de aer tropical, încărcată cu particule”

Un val de praf saharian a intrat deasupra României. Meteorologii au transmis un avertisment în vigoare pe următoarele zile.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană dinspre nordul Africii. Iar în următoarele zile sunt așteptate concentraţii ridicate în mare parte din ţară.

Praf saharian peste România. Avertisment ANM: “masă de aer tropical, încărcată cu particule”

Meteorologii avertizează că praful saharian va atinge concentrații ridicate în mare parte din țară, în special în jumătatea de sud a țării. În aceste zone este posibil ca precipitațiile prognozate pentru aceste zile să capete o culoare roșiatică.

Valul de praf saharian a intrat în România de marţi seară. Joi şi vineri urmează să fie înregistrate concentraţii ridicate în cea mai mare parte din ţară, potrivit ANM.

În perioada 30 martie – 01 aprilie, „circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona României”, potrivit ANM.

Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi, 31 martie, în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.

Ce este praful saharian

De câteva ori pe an, vânturile fierbinți din Africa transportă o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până în Europa. Praful fin din Sahara face câteodată ca cerul să devină roșu. Iar atunci când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie”. În acest caz, lasă pete galben-roșiatice pe suprafețele pe care se depune. Cel mai ușor se poate observa pe mașini sau geamuri.

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le transportă ușor și rapid în troposfera medie și superioară. Ele se pot ridica până la o înălțime de 5 – 10 kilometri în atmosferă.

Particulele se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosfera terestră sub formă de aerosoli. Dacă nu bate vântul, pot pluti deasupra Africii de Nord până la jumătate de an.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: