Redactia.ro
Home » Știri » Predica unui preot împotriva închinării la icoane și moaște a devenit virală pe Tik Tok. „Să nu confundăm credința cu prostia”

Predica unui preot împotriva închinării la icoane și moaște a devenit virală pe Tik Tok. „Să nu confundăm credința cu prostia”

Predica unui preot din Iași a stârnit controverse și a devenit virală pe TikTok, atrăgând atenția asupra unei dezbateri vechi în cadrul Bisericii Ortodoxe: relația dintre credința autentică și închinarea la icoane sau moaște. Pr. dr. Petre Semen a vorbit într-o predică rostită pe 15 august 2024, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, despre tendința unora dintre credincioși de a atribui puteri miraculoase obiectelor de cult, în detrimentul credinței în sfinții înfățișați sau în Dumnezeu. Mesajul său, surprins parțial în filmări și distribuit pe rețelele de socializare, a generat o serie de reacții puternice din partea enoriașilor.

Predica și mesajul părintelui Petre Semen

Predica preotului a pus în discuție credințele populare despre icoanele făcătoare de minuni și moaștele sfinților, subliniind că aceste obiecte nu ar trebui să fie văzute ca având puteri supranaturale în sine, ci doar ca simboluri care îndreaptă gândurile credincioșilor către divin. „Se vorbește fals, zic eu, că sunt, vezi-Doamne, icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Ce minuni au făcut icoanele respective, eu nu știu, eu nu am auzit de așa ceva. Numai s-a dus vorba așa și ies și le cară peste tot,” a afirmat preotul în timpul predicii sale.

Părintele Semen a criticat și practica de a căra rămășițele pământești ale sfinților dintr-un loc în altul, comparând acest gest cu „caratul morților în spate”. El a subliniat că nici măcar sfinții, oricât de venerați ar fi, nu au puterea de a decide asupra vieții sau sănătății oamenilor, deoarece aceste lucruri sunt în mâinile lui Dumnezeu.

„Se vorbește fals, zic eu, că sunt, vezi-Doamne, icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Ce minuni au făcut icoanele respective, eu nu știu, eu nu am auzit de așa ceva. Numai s-a dus vorba așa și ies și le cară peste tot. Îi văd pe morți în credință, cară morți în spate, că ei nu se mai pot mișca și îi duc unde vor și îi aduc de unde vor.

Deci să nu confundăm credința cu prostia. Maica Domnului nu este pompier de serviciu, să sară oriunde, să vindece pe oricine și să facă orice. De Sfântul Pantelimon, mi-a trimis o doamnă profesoară un mesaj, ca să vindece, să dea sănătate Sfântul Pantelimon. Sfântul Pantelimon nu este Dumnezeul meu, nu este pompierul meu.

Uitați-vă la ce s-a întâmplat la Spitalul Sfântul Pantelimon, a mișcat sfântul vreun deget? Nu se face nimic fără voia lui Dumnezeu, el hotărăște cine să se vindece, cine să moară. Așa spune Sfânta Scriptură, pe care o citesc, în fiecare an, câteodată. Am citit-o de 40 de ori în ultimii 40 de ani și știu ce vorbesc.

Eu l-am avut pe Stăniloae (Dumitru Stăniloae – n.r.) profesor și nu o să mă pot închina în viața mea la moaștele lui Stăniloae, mi se pare o aberație, o prostie. Dacă îl am pe Dumnezeu, de ce să mă închin la rămășițele pământești ale profesorului meu? Dacă l-au făcut sfânt, e treaba lor, dar Dumnezeu spune clar: «Eu sunt singurul sfânt, Eu nu împart slava și închinăciunea Mea cu nimeni de pe pământ și cu nimeni din ceruri»”, este o parte din predica rostită de părintele Petre Semen.

Contextul și reacțiile enoriașilor

Mesajul preotului a devenit public abia în luna octombrie, când filmările au fost distribuite pe TikTok, ajungând la aproape 160 de mii de utilizatori. Unii credincioși au interpretat afirmațiile preotului ca fiind o critică directă la adresa practicilor religioase și a credinței în puterea moaștelor sau a icoanelor făcătoare de minuni. Criticile au venit, în special, din partea celor care se pregăteau pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva, având în vedere că publicarea videoclipului a coincis cu perioada în care Iașiul este centrul acestui eveniment religios.

@methuselah969g527 Parintele Petre Semen, profesor de teologie la Iasi vorbeste impotriva inchinarii la moaşte. Daca ar fi spus un protestant asta, ati fi spus ca e sectar…dar uitați ca o spune un preot ortodox. #orthodox #christian #biserica #crestinism #dumnezeu #isus #jesus #God #church ♬ original sound – Methuselah

Preotul a reacționat și a explicat că predica sa a fost scoasă din context. „Predica a fost ținută pe data de 15 august, la biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului și nicidecum în preajma pelerinajului Sf. Cuvioasa Parascheva,” a precizat el, adăugând că intenția sa nu a fost de a descuraja venerarea sfinților sau a icoanelor, ci de a reorienta credința enoriașilor către esența divinității.

Comentariile internauților

Videoclipul a declanșat o dezbatere intensă în rândul utilizatorilor de TikTok, iar comentariile au reflectat diverse puncte de vedere cu privire la credință și practicile religioase. În timp ce unii l-au acuzat pe preot că aduce jigniri tradiției ortodoxe, alții au salutat curajul său de a spune ceea ce ei consideră a fi adevărul. „Primul preot ortodox pe care îl aud că spune adevărul. Felicitări!!!,” a scris un internaut, apreciind faptul că părintele a avut curajul să pună sub semnul întrebării practici religioase adânc înrădăcinate.

Alții au văzut în cuvintele părintelui o confirmare a propriilor îndoieli legate de cultul moaștelor și închinarea la sfinți. „Mă gândeam că am eu o problemă, că nu cred în moaște, sfinți etc.! Sunt ortodox și cred și mă închin doar unui singur Dumnezeu! Amin!,” a afirmat un alt utilizator. Susținătorii preotului au apreciat abordarea sa critică, considerând-o necesară pentru a clarifica ce înseamnă credința autentică.

Pe de altă parte, au existat și reacții de nemulțumire. Unii enoriași s-au simțit ofensați de afirmațiile preotului, considerând că acestea subminează valoarea tradițiilor religioase și a practicilor de venerare a sfinților. În special, aceia care obișnuiesc să participe la pelerinaje sau să se închine la icoane și moaște au perceput predica drept o lipsă de respect față de tradiția ortodoxă.

Semnificația teologică și interpretarea predicii

Predica părintelui Semen aduce în discuție un aspect sensibil din teologia ortodoxă: distincția dintre venerarea sfinților și închinarea la Dumnezeu. Teologic vorbind, în Biserica Ortodoxă, sfinții nu sunt considerați divini, ci doar mijlocitori către Dumnezeu. Icoanele și moaștele sunt văzute ca „ferestre către cer,” simboluri care îi ajută pe credincioși să se apropie de divinitate. Cu toate acestea, există riscul ca unii credincioși să atribuie obiectelor de cult puteri supranaturale în sine, în detrimentul înțelegerii corecte a învățăturilor creștine.

Prin mesajul său, părintele Semen a încercat să atragă atenția asupra faptului că, în unele cazuri, credința devine mai mult o formă de superstiție decât o relație autentică cu Dumnezeu. Cuvintele sale despre icoanele făcătoare de minuni și moaște au fost menite să provoace o reflecție asupra modului în care credincioșii își practică religia și dacă aceștia își centrează credința pe Dumnezeu sau pe obiectele sacre.

Predica și impactul asupra pelerinajului de Sfânta Parascheva

Contextul în care predica a fost făcută publică a amplificat controversa. Publicarea videoclipului în perioada pelerinajului de Sfânta Parascheva, una dintre cele mai mari sărbători religioase din România, a atras atenția enoriașilor, mai ales a celor care veneau la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva. În fiecare an, sute de mii de pelerini participă la acest eveniment, aducând omagiu sfintei și căutând alinare și binecuvântare. Predica părintelui Semen a fost percepută de unii ca o critică la adresa acestor practici, ceea ce a generat reacții emoționale puternice.

Preotul a subliniat ulterior că intenția sa nu a fost de a critica pelerinajul în sine sau devoțiunea față de Sfânta Parascheva, ci de a îndemna credincioșii să își păstreze credința centrată pe Dumnezeu. El a explicat că predica a fost rostită la 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, și nu a fost destinată să fie o critică adusă pelerinajului care urma să aibă loc în octombrie.

Necesitatea unei discuții deschise despre credință

Controversa creată de această predică scoate în evidență necesitatea unei discuții deschise despre practicile religioase și semnificația lor. În societatea modernă, mulți credincioși simt nevoia de a-și revizui modul de a-și exprima credința, iar alții caută răspunsuri care să îi ajute să înțeleagă mai bine învățăturile Bisericii. Mesajul părintelui Semen poate fi privit ca o încercare de a provoca o reflecție profundă asupra spiritualității și a modului în care credința autentică poate fi separată de formele ritualiste sau superstițioase.

Predica a servit drept un punct de pornire pentru o discuție mai largă despre credință și a ridicat întrebări despre rolul icoanelor și moaștelor în viața religioasă a credincioșilor. În final, aceasta a adus în prim-plan provocarea de a menține echilibrul între respectarea tradițiilor și dezvoltarea unei relații autentice cu Dumnezeu.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: