Redactia.ro
Home » Știri » Premieră mondială în medicină – primul transplant de cap uman, un succes

Premieră mondială în medicină – primul transplant de cap uman, un succes

Premieră mondială în medicină - primul transplant de cap uman, un succes

Controversatul neurochirurg italian Sergio Canavero a anunţat primul transplant de cap de la om la om. ”Reuşita” a fost însă obţinută pe două cadavre, dar Canavero afirmă că o operaţie pe un om în viaţă va avea loc ”iminent”.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Viena, profesorul italian Sergio Canavero, directorul Turin Advanced Neuromodulation Group, a anunţat că o echipă de la Universitatea Harbin Medical din China a „realizat primul transplant de cap uman”, în urma unei operaţii care a durat 18 ore.

Operaţia a fost condusă de către dr. Xiaoping Ren, care anul trecut a reuşit această procedură pe o maimuţă.

„Primul transplant uman pe cadavre umane a fost efectuat”, a afirmat Canavero, adăugând că urmează schimbul între un corp de donator aflat în moarte cerebrală şi un cap încă viu. „Şi acela este ultimul pas pentru transplantul de cap pentru tratarea unei probleme medicale”, a adăugat medicul italian, precizând că această procedură este „iminentă”.

O altă premieră a avut loc în lumea medicinei – primul copil născut de o femeie cu uterul transplantat

Primul copil născut de o femeie cu uterul transplantat într-o intervenţie chirurgicală asistată de robot a venit pe lume în SUA. Medicii speră că această tehnică va face procesul de transplantare mai puţin invaziv pentru donatoare. Donatoarea a fost chiar mama pacientei care a primit transplantul.

Donatoarei i s-a făcut o incizie de un centimetru în abdomen. Medicii au prelevat uterul acesteia ghidând braţele unui robot medical de o parte şi de cealaltă a organului. Ulterior, s-a efectuat o incizie mai mare, pentru a scoate uterul din abdomenul donatoarei. Organul a fost transplantat imediat într-o intervenţie chirurgicală clasică.

Femeia căreia i s-a transplantat uterul a urmat în prealabil tratamente pentru fertilizare in vitro. La zece luni de la intervenţia chirurgicală, femeii, i s-a implantat un embrion în uter şi, după câteva săptămâni, i-a fost confirmată sarcina.

Femeia a născut un copil cât se poate de sănătos sănătos.

Medicii speră că această tehnică va face procesul mai puţin invaziv pentru donatoare.

„Vrem ca procedura să fie cât mai puţin lipsită de riscuri pentru donatoare”. A declarat medicul Liza Johannesson, ginecolog, chirurg şi oncolog.

Aceasta a făcut parte şi din echipa de medici care a lucrat la primele transplanturi de uter din lume, realizate în Suedia, în 2012.

La nivel mondial, 15 copii au fost născuţi de mame cu uter transplantat. Noul caz este o premieră pentru că a fost vorba de o intervenţie chirurgicală asistată de robot.

Citește și:Mick Jagger, a trecut cu succes peste intervenția pe cord

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini