Redactia.ro
Home » Știri » Premieră! S-a făcut primul transplant de ficat la un copil, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”

Premieră! S-a făcut primul transplant de ficat la un copil, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”

medici

Premieră în România! Sâmbătă a fost efectuat cu succes primul transplant hepatic la copil, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Pacientul căruia i s-a efectuat transplantul hepatic este o fetiță în vârstă de 11 ani şi era cunoscut cu insuficienţă hepatică şi ciroză hepatică decompensată. Starea imediat postoperatorie este stabilă, transmis reprezentanții spitalului.

Transplant hepatic la o fetiță de 11 ani, din Piatra Neamț

Fetiţa în vârstă de 11 ani, din Piatra Neamţ, care a beneficiat de primul transplant hepatic la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, avea insuficienţă hepatică şi ciroză decompensată, după ce a suferit o infecţie cu citomegalovirus la vârsta de un an.

Intervenţia a fost efectuată de o echipă de chirurgi a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, coordonată de conferenţiar doctor Laura Bălănescu, şi o echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din profesor universitar doctor Irinel Popescu şi medicul Doina Hrehoreţ.

Această echipă mixtă a fost coordonată de profesor universitar doctor Irinel Popescu. Echipa de medici anestezişti a fost formată din doctor Ruxandra Fota din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi din medicii Florin Rusu şi Alexandru Baetu din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, echipa de anestezie fiind coordonată de medicul Ruxandra Fota.

Pacienta a primit ficatul de la o fetiță de 3 ani

Copila a primit o nouă şansă la viaţă după ce o tragedie a lovit o familie din Suceava. O fetiţă în vârstă de trei ani a intrat în moarte cerebrală după un accident rutier, iar familia a fost de acord să îi doneze organele pentru a salva alte vieţi.

După recoltare, rinichii au fost trimişi la Iaşi, pentru un tânăr în vârstă de 23 de ani, iar ficatul a ajuns la Bucureşti, acolo unde fetiţa din Piatra Neamţ era pregătită pentru operaţia de transplant, potrivit stiri.tvr.ro.

Reprezentanţii spitalului au mulţumit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi tuturor celor implicate, care au făcut toate eforturile şi demersurile legale pentru ca aceasta intervenţie să poatăm avea loc.
Intervenţia face parte din programul de transplant început de scurt timp în Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Primul centru de transplant hepatic pediatric din România s-a deschis pe final de 2022 la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”. Zece copii din întreaga țară se aflau pe lista de aşteptare, donatorii fiind chiar părinții copiilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: