Redactia.ro
Home » Știri » Premierul Marcel Ciolacu a luat decizia! Secretarul de stat, Mihai Dodu, și-a luat adio de la funcție

Premierul Marcel Ciolacu a luat decizia! Secretarul de stat, Mihai Dodu, și-a luat adio de la funcție

Într-un moment surprinzător pentru sfera politică, premierul Marcel Ciolacu a decis să îl demită pe Mihai Iulian Dodu din funcția de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist în perioada 1945-1989.

Dodu, cunoscut pentru rolul său controversat în respingerea cererii premierului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989, își încheie astfel mandatul în cadrul secretariatului.

Marcel Ciolacu i-a găsit deja un înlocuitor

Cu această decizie, premierul Ciolacu a numit în locul său pe Sever-Romulus Stana, o personalitate cu experiență în administrație și un trecut notabil în funcții de responsabilitate. În ianuarie 2019, Stana a fost detașat pentru a exercita temporar funcția de prefect al Capitalei și a servit ca consilier la ANSVSA, aducând cu sine un bagaj solid de cunoștințe și expertiză.

”În temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 5 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 563/2014 privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, republicată, cu modificările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie.

Articol unic. — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai Iulian Dodu se eliberează din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989” se arată în decizia publicată miercuri în Monitorul Oficial, potrivit News.ro.

Lupta dintre Marcel Ciolacu și Mihai Dodu

Fostul secretar de stat, Mihai Iulian Dodu, fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluția din decembrie 1989, a fost numit în funcție de fostul premier Nicolae Ciucă. Cu toate acestea, în iunie 2023, Dodu a fost în centrul unei controverse majore atunci când specialiștii din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor au respins cererea premierului Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din decembrie 1989.

Comisia specială formată pentru evaluarea cererii a concluzionat că premierul nu îndeplinea condițiile necesare pentru a primi această distincție. În plus, a fost rezolvată și situația incompatibilității lui Dodu, care, de drept, ar fi trebuit să fie președintele comisiei. Cu toate acestea, dat fiind statutul său de subordonare față de premier, a fost înlocuit din această funcție.

La acel moment, mai multe asociații de revoluționari au solicitat demiterea lui Dodu, însă familiile victimelor Revoluției din 1989 au amenințat că vor protesta, inclusiv prin greva foamei, în cazul în care Dodu va fi demis. Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant în Revoluție în aprilie 2019, cerere care a fost inițial acceptată de către comisia anterioară. Cu toate acestea, procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor efectuate de DNA, iar în martie 2023, procurorii au dispus clasarea cauzei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: