Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut vineri o întâlnire importantă cu omologul său maghiar, Viktor Orban, în cadrul unei vizite oficiale la București. Orban, care sosise în capitala României după participarea la reuniunea Consiliului European, este unul dintre principalii susținători ai României în demersul de aderare deplină la Spațiul Schengen.
Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire de gradul zero cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban
În cadrul unei declarații publice, Ciolacu a subliniat sprijinul consistent acordat de Orban în atingerea acestui obiectiv național crucial pentru România. Premierul român a menționat că, în ultimii ani, România a reușit progrese semnificative în procesul de aderare la Schengen, datorită unui dialog continuu cu oficiali europeni de seamă, inclusiv cu Viktor Orban, cancelarul Austriei Karl Nehammer și alți lideri politici europeni.
„În acest final de an, printr-un dialog susţinut cu premierul maghiar Viktor Orban, precum şi cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, am reuşit să atingem acest mare obiectiv naţional”, a spus Ciolacu, potrivit RTV.
Întâlnirea de la Palatul Victoria a fost urmată de o conferință de presă, în care cei doi lideri au discutat despre progresele obținute în domeniul Schengen și despre viitoarele colaborări între România și Ungaria. Marcel Ciolacu a reamintit faptul că, în urmă cu doi ani, România a întâmpinat obstacole în încercarea de a adera la Schengen, atunci când Austria și Olanda s-au opus. Însă, după schimbarea abordării guvernamentale și a unor întâlniri strategice, România a reușit să obțină aderarea pe calea maritimă și aeriană în 2023, iar în 2024 și aderarea terestră, cu un sprijin esențial din partea lui Viktor Orban.
Relațiile bilaterale dintre România și Ungaria
Premierul român a subliniat că abordarea strategică a fost determinantă în obținerea unui acord favorabil pentru România, iar susținerea lui Viktor Orban a avut un rol esențial în obținerea acestui succes, în contextul în care Orban a fost la acel moment președinte al Consiliului European.
„Acum 2 ani s-a încercat aderarea României la Spațiul Schengen și Austria și Olanda s-au opus. După acel șoc am avut o abordare diferită de fostul guvern. Am avut în primul rând o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz, pe urmă am avut cu prim-ministrul din acea vreme, cu Mark Rutte al Olandei. Și, nu în ultimul rând, mai multe discuții neoficiale avute cu cancelarul Nehammer. După o întâlnire la Washington cu secretarul de stat Blinken, am hotărât să splităm aderarea României la Spațiul Schengen. Anul trecut am făcut-o maritim și aerian și s-a văzut creșterea economică și dezvoltarea Portului Constanța și cei care circulă cu avioanele cât de ușor este, iar anul acesta am reușit și terestru, pe o înțelegere deja avută de anul trecut, în care toți oamenii politici ne-am ținut de cuvânt și o implicare, trebuie să fiu foarte sincer, a prim-ministrului Viktor Orban pentru că el prezida Consiliul European”, a explicat Ciolacu, într-o postare pe TikTok.
În ultima perioadă, relațiile bilaterale dintre România și Ungaria au fost consolidate, premierii celor două țări întâlnindu-se de mai multe ori în 2024, inclusiv în 26 iulie la București și pe 22 noiembrie la Budapesta. Aceste întâlniri subliniază importanța colaborării între cele două state vecine în vederea atingerii unor obiective comune, în special în domeniul integrării în structuri europene.
Astfel, prin eforturile susținute și dialogul continuu la nivel înalt, România face pași importanți spre îndeplinirea obiectivului de a deveni membru deplin al Spațiului Schengen, iar sprijinul acordat de Ungaria rămâne un factor cheie în acest proces.
Sursa foto: RTV