Redactia.ro
Home » Știri » Premierul, sfat pentru Arhiepiscopul Teodosie. „Să îndemne credincioşii…”

Premierul, sfat pentru Arhiepiscopul Teodosie. „Să îndemne credincioşii…”

Premierul Ludovic Orban a subliniat, joi, că în Constanța nu sunt interzise și nu se interzic slujbele religioase. Însă, slujbele religioase trebuie să aibă loc în anumite condiții și să respecte măsurile impuse de autorități, deoarece zona este carantinată.

 

Ce sfat i-a dat premierul arhiepiscopului Teodosie

 

Prim-ministrul îi cere Arhiepiscopului Teodosie să îi îndemne pe credincioși să respecte regulile impuse de autorități.

 „Sfatul meu sincer către Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor””, a afirmat azi premierul.

Mai mult, Ludovic Orban a precizat că s-a luat în considerare carantinarea orașului ca urmare a numărului de cazuri.

„La Constanţa este o situaţie specială, pentru că municipiul Constanţa este în carantină. La propunerea DSP, cu avizul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a emis decizia de carantinare a Constanţei. În decizia de carantinare a Constanţei există şi o prevedere legată de regulile privitoare la desfăşurarea slujbelor, pelerinajelor. Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată. Asta nu e o chestiune generală, ci este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că, din păcate, în Constanţa ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri şi autorităţile judeţene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină”, a declarat premierul, joi.

Răspunsul oficialului vine în contextul în care Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, a declarat că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare de cei ” care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet”: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”. 

IPS Teodosie s-a arătat revoltat și a reacționat în contextul restricțiilor impuse de autorități cu privire la organizarea de pelerinaje.

Arhiepiscopia Tomisului, împreună cu mai multe persoane, printre care și generalul Mircea Chelaru, au depus la Tribunalul din Constanța o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, prin care este interzisă organizarea de pelerinaje religioase ale persoanelor care nu sunt din domiciliu.

Avocata Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Sosoaca, a declarat vineri, 20 noiembrie, că nu poate fi restrânsă libertatea religioasă a cetățenilor. Mai mult, avocata a declarat că măsura luată este una neconstituțională.

 

IPS Teodosie nu ține cont de decizia instanței

Judecătorii Tribunalului Constanța au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului. Însă, IPS Teodosie pare să nu țină cont de acest lucru. Arhiepiscopul a anunțat, joi, 26 noiembrie, că va participa, împreună cu preoți ortodocși, pe 30 noiembrie, la ceremonia religioasă de Sf. Andrei. Ceremonia implică, însă, și un pelerinaj la peștera unde se consideră că ar fi stat apostolul lui Iisus Hristos.

N-am sfidat decizia instanței. Instanța a sfidat drepturile noastre de creștini, la fel  ca și autoritățile. Noi trebuie să mergem să ne închinăm. Este ziua noastră spirituală, națională, reglementată și de Parlament. Trebuie să mergem acolo unde sunt originile noastre spirituale și demnitatea noastră (…)Este pandemie și autoritățile n-au grijă de spitale. Mor oamenii cu zile. În biserică n-a murit nimeni. (Cerem autoritățior) să ne dea voie să ne închinăm. Este dreptul nostru constituțional, european, înscris in Carta Drepturilor Omului. Avem dreptul de a ne manifesta, credința în orice împrejurare. Sufletul nu poate fi strâmtorat și sufocat (…)
Oamenii doresc să se inchine (…) Merg la peșteră și merg și preoții, pentru că este sarcină de serviciu, ca în fiecare an. Noi așa ne întreținem starea spirituală, prin adaparea din acest izvor autentic al credinței noastre. Doamne ajută!,” a mărturisit Arhiepiscopul Teodosie, în direct la Antena 3.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: