Redactia.ro
Home » Știri » Prima navă de război construită în România a costat 400 mil. € şi a fost gata în doi ani

Prima navă de război construită în România a costat 400 mil. € şi a fost gata în doi ani

Prima navă de război

Premieră în România! La Şantierul Naval Damen Galaţi fost construită prima navă de patrulare. Spectaculosul vas a fost livrat Forțelor Navale din Pakistan, joi, în cadrul unei ceremonii organizate în Terminalul de Pasageri din Portul Constanța.

Reprezentanții Forțelor Navale din Pakistan au participat la eveniment alături de reprezentanți ai Forțelor Navale Române și ai societății Damen. Festivitatea a început la ora 11:00 și a durat aproximativ o oră, timp în care reprezentanții celor doi parteneri au susținut mai multe discursuri de mulțumire.

„În ultimii trei ani am lucrat la această navă după licitația inițială din Pakistan. În iunie 2016 am fost aleși ca ofertanți preferați pentru aceast proiect. Proiectul a purtat numele de OPV1900 sau Corvetă 1900. Această navă a fost construită în conformitate cu specificațiile din Pakistan. Noi doar am construit nava. Armamentul și echipamentele militare vor fi montate în Pakistan. Nava este cosntruită pentru operațiuni maritime de securitate și vamale, legate de poliție, sau antipiraterie, genul acesta de operațiuni.

Diferența dintre o navă tip OPV, cum este aceasta, și o fregată din Olanda, este că nava OPV a fost realizată cu specificațiile comerciale ceea ce face ca procesul de construcție să fie relativ mai ieftin însă așa cum a cerut Marina Militară din Pakistan s-au adăugat și niște elemente specifice navelor militare. Nava are o platformă pentru aterizarea elicopterelor dar și o barcă rapidă de intervenție în pupa navei. Prețul de cosntrucție al navei este trecut în contract și este confidențial“, a declarat consilierul naval al Damen și fost director al Pazei de Coastă a Olandei.

Român depistat cu coronavirus. Bărbatul a fost transferat la un spital din Japonia

Corveta Offshore Patrol Vessel 1900 – „PNS YARMOOK” a fost construită în doi ani de societatea olandeză Damen, în Șantierul Naval din Galați.

Conform reprezentanţilor Şantierului Naval Damen Galaţi, citați de Mediafax, nava are lungimea de 91,25 metri, lăţimea de 14 metri, înălţimea de aproape 31 de metri, pescajul navei goale fiind de 3,75 metri, iar tonajul brut de 2.843 tone, cu putere de 4 x 2.525 bkW – propulsie în linie.

Construirea efectivă a navei a durat un an şi opt luni, valoarea contractului fiind între 350 şi 400 milioane de euro.

Loading...