Redactia.ro
Home » Homepage » Primăvara vine mai devreme în România?! Țara noastră va fi lovită de un val de aer tropical

Primăvara vine mai devreme în România?! Țara noastră va fi lovită de un val de aer tropical

Când vine primăvara în România?!

România este pe cale să experimenteze un episod meteorologic rar pentru această perioadă a anului, fiind cuprinsă de un val de aer tropical care promite temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna februarie. Potrivit declarațiilor făcute de Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), acest fenomen va aduce temperaturi maxime care vor oscila între 8° și 20° Celsius pe parcursul întregii săptămâni, cu maxime care pot atinge chiar și 22° Celsius în unele regiuni.

Temperaturi neobișnuite pentru luna februarie 2024

Valul de aer tropical a început să-și facă simțită prezența în România, cu temperaturi care au depășit deja recorduri istorice pentru această dată. În orașe precum Calafat, Băilești, Bechet și Zimnicea, termometrele au înregistrat deja 22° Celsius, în timp ce în Capitală s-au atins valori de 20°-21° Celsius, posibil cele mai ridicate pentru luna februarie de la începutul măsurătorilor meteorologice în România.

Pe lângă temperaturile ridicate, acest val de aer tropical aduce și intensificări ale vântului, mai ales în zona montană înaltă, unde rafalele pot atinge viteze de peste 90-100 km/h, iar în zonele mai joase, viteze de 60-80 km/h. Această combinație între temperaturi ridicate și vânt puternic poate avea un impact semnificativ asupra mediului, afectând atât flora cât și fauna timpurie de primăvară, precum și activitățile umane, în special în zonele montane.

„În această dimineață, la 64 de stații din nou, temperaturile minime au atins cele mai ridicate valori pentru o zi de 6 februarie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, după ziua de ieri, când, de asemenea, la 58 de stații am atins de, din nou, recorduri termice zilnice.

Așadar, o săptămână deosebit de caldă și semnalul este că, cel puțin până la jumătatea acestei luni, vorbim de o vreme mult mai caldă pentru perioada în care ne aflăm, maximele fiind mai ridicate, cu mai mult de 10°-15° față de normalul datei din calendar.”, a declarat Elena Mateescu la antena3.ro.

Vremea în România între 6 – 12 februarie 2024

Meteorologii prevăd că temperaturile vor rămâne mai ridicate decât normalul pentru această perioadă în toată țara, cu abateri termice pozitive mai pronunțate în regiunile extracarpatice. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi peste medie în Munții Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, precum și în regiunile nord-vestice. Pe de altă parte, regiunile sudice și sud-estice ale țării se vor confrunta cu un deficit de precipitații, în timp ce în restul teritoriului precipitațiile vor fi apropiate de normele perioadei.

Valul de aer tropical care afectează România în această perioadă reprezintă un fenomen meteorologic remarcabil, aducând cu el temperaturi de primăvară în mijlocul iernii. Aceste condiții atmosferice neobișnuite reamintesc importanța monitorizării și adaptării la schimbările climatice, subliniind totodată capacitatea naturii de a surprinde și de a schimba planurile umane. În timp ce bucurăm de temperaturile plăcute, este esențial să fim conștienți de impactul pe termen lung al acestor fenomene meteorologice neobișnuite.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: