Redactia.ro

Procurorii DIICOT, descinderi la reședința Ioanei Băsescu. Fiica lui Traian Băsescu, vizată într-un dosar controversat

GALERIE FOTO (2)

 Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au demarat o nouă serie de percheziții, vizând inclusiv locuința acesteia. Fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, se află în centrul unui dosar complex, iar anchetatorii analizează acum mai multe probe.

Procurorii DIICOT, descinderi la reședința Ioanei Băsescu

Conform surselor judiciare, investigația se referă la dosarul Nordis, unul dintre cele mai controversate cazuri din ultima perioadă. În cadrul anchetei, procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziții domiciliare, iar Ioana Băsescu, notar de profesie, se află printre persoanele vizate.

În aceeași situație se regăsește și Andreea Cosma, fost deputat și fiica lui Mircea Cosma, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova. Conform informațiilor apărute în presă, ambele ar fi furnizat documente și informații importante procurorilor, care încearcă să stabilească legătura acestora cu presupusele infracțiuni investigate.

Mai mult, anchetatorii au efectuat percheziții la biroul notarial al Ioanei Băsescu, de unde au fost ridicate o serie de documente esențiale pentru soluționarea dosarului. Această acțiune face parte dintr-un demers amplu al autorităților de a obține cât mai multe probe relevante pentru a face lumină în acest caz.

„Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, pun în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară pe teritoriul României și a Principatului Monaco ( 63 pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița Năsăud și Prahova), într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată”, potrivit comunicatului.

În cadrul investigației desfășurate de DIICOT, 72 de persoane sunt suspectate de implicare în activități ilegale. Dintre acestea, 32 sunt entități juridice, iar restul de 40 sunt persoane fizice. Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2018, trei suspecți ar fi inițiat și coordonat un grup infracțional organizat, operând pe baza unui sistem piramidal structurat pe trei nivele.

Acești indivizi ar fi pus la punct un mecanism complex de fraudă prin intermediul unor companii specializate în dezvoltarea și promovarea proiectelor imobiliare. În realitate, scopul principal al acestor proiecte nu era livrarea proprietăților promise, ci atragerea unor sume considerabile de bani de la cumpărători, care ulterior nu primeau locuințele pentru care plătiseră.

Conform comunicatului DIICOT, în acest dosar se efectuează un număr impresionant de 65 de percheziții domiciliare pe teritoriul României și în Principatul Monaco. Dintre acestea, 63 au fost desfășurate în București și în județele Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița-Năsăud și Prahova.

Acuzațiile grave aduse suspecților

Procurorii investighează mai multe infracțiuni grave, printre care:

  • Constituirea unui grup infracțional organizat
  • Delapidare cu consecințe deosebit de grave
  • Spălare de bani
  • Evaziune fiscală
  • Înșelăciune cu consecințe deosebit de grave
  • Stabilirea cu rea-credință a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor pentru a obține rambursări ilegale

Anchetatorii susțin că prin aceste metode frauduloase, gruparea ar fi obținut în mod ilegal sume considerabile din bugetul general consolidat al statului.

Un alt nume important menționat în acest dosar este cel al lui Vladimir Ciorbă, acționar principal în cadrul grupului Nordis. Acesta se află și el în vizorul procurorilor, fiind considerat un jucător cheie în mecanismul de fraudare investigat.

Soția sa, Laura Vicol, fostă președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a reacționat imediat pe rețelele de socializare. Într-un mesaj postat pe Facebook, aceasta a sugerat că întreaga situație ar fi un spectacol mediatic organizat împotriva familiei sale. „A început spectacolul”, a scris ea, fără a oferi detalii suplimentare.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: