Redactia.ro
Home » Știri » Profesorii au purtat negocieri cu guvernanții. Ce s-a întâmplat la masa tratativelor

Profesorii au purtat negocieri cu guvernanții. Ce s-a întâmplat la masa tratativelor

greva profesori

Conform surselor Edupedu.ro, liderii celor trei federații din domeniul Educației s-au întors la Palatul Victoria miercuri seară pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului. Aceștia au anunțat că profesorii, care se află în grevă din 22 mai, resping ultima ofertă salarială. În continuare, negocierile continuă în vederea găsirii unei alte formule care să răspundă nevoilor și cerințelor acestora.

Profesorii au respins oferta propusă de guvernanți. Negocierile continuă

Conform informațiilor obținute de la Edupedu.ro, profesorii și angajații din domeniul educației au respins oferta propusă de guvern. Atât Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cât și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au comunicat că nu sunt de acord cu sumele oferite.

În prezent, liderii sindicali se află în negocieri cu reprezentanții Guvernului pentru a găsi o altă soluție, conform informațiilor prezentate de Edupedu.ro.

Guvernul a propus sindicatelor din educație o ultimă ofertă miercuri, care include o creștere salarială de 1.000 de lei brut lunar începând cu 1 iunie. Această creștere reprezintă un avans din creșterea salarială prevăzută în viitoarea grilă salarială, care va fi reglementată în legea salarizării viitoare. În ceea ce privește personalul nedidactic, creșterea salarială propusă ar fi de 400 de lei brut lunar (echivalentul aproximativ a 260 de lei net).

Guvernul României are în plan adoptarea, prin Ordonanță de Urgență, a unei creșteri salariale conform prevederilor Legii 153/2017, care va consta într-o majorare de 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic. Această creștere reprezintă un avans din creșterea salarială prevăzută în viitoarea grilă salarială, care va fi implementată prin noua lege a salarizării, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. În ceea ce privește personalul nedidactic din învățământ, oferta constă într-o creștere salarială de 400 de lei brut lunar.

Ce ofertă salarială au primit profesorii

Noua grilă de salarizare va avea salariul profesorului debutant/asistent universitar raportat la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale în conformitate cu noua grilă vor fi implementate etapizat, pe o perioadă de maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, iar prima tranșă va consta în 40% din valoarea totală a majorărilor.

Impactul bugetar al acestor majorări de 1.000 de lei și, respectiv, 400 de lei este estimat la aproximativ două miliarde de lei pe o perioadă de 7 luni, conform unor surse oficiale.

Totodată, conform surselor menționate, se va renunța la măsura acordării de vouchere.

Salariul brut lunar al unui debutant în prezent este de 4.098 de lei, ceea ce se traduce într-un salariu net de 2.424 de lei.

Dacă se aplică o creștere de 1.000 de lei brut pe lună, salariul brut total ar ajunge la 5.098 de lei, ceea ce ar însemna un salariu net lunar de 2.982 de lei, conform calculelor. Prin urmare, prin majorarea propusă de Guvern, un profesor debutant ar primi un plus de 558 de lei net lunar la salariu.

Dacă această creștere salarială ar intra în vigoare de la 1 iunie și ar fi aplicată timp de 7 luni, conform anunțului Guvernului, aceasta ar însemna un total de 3.906 lei în plus la veniturile nete lunare ale profesorului debutant în acest an.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: