Redactia.ro
Home » Știri » Protestul continuă! Fermierii și transportatorii rămân pe poziții, după 7 zile

Protestul continuă! Fermierii și transportatorii rămân pe poziții, după 7 zile

Într-un act de protest ce durează deja șapte zile, fermierii și transportatorii din România nu par să cedeze. Manifestanții, tot mai numeroși, au anunțat că vor continua să ocupe șoselele din întreaga țară până când revendicările lor vor fi atent ascultate și rezolvate. Printre nemulțumirile principale se numără prețurile ridicate la asigurările auto (RCA) și la combustibili.

La Afumați, în apropiere de București, zeci de camioane și tractoare ocupă astăzi prima bandă a șoselei, restricționând circulația în ambele sensuri. Protestul transportatorilor a dus la deschiderea a peste 20 de dosare penale pentru instigare la violență. Fermierii și transportatorii acuză presiuni nejustificate din partea forțelor de ordine.

Fermierii continuă greva începută acum 7 zile

În contextul protestului în desfășurare, premierul Ciolacu a solicitat miniștrilor să urgenteze elaborarea actelor normative menite să rezolve problemele semnalate de manifestanți. Cu toate acestea, fermierii și transportatorii rămân fermi în determinarea lor de a-și face auzite vocile. Astăzi, o nouă rundă de negocieri are loc pentru a găsi soluții comune.

Fermierii aduc în prim-plan o serie de revendicări, printre care se numără subvențiile agricole, compensarea pierderilor generate de importul masiv de cereale ieftine din Ucraina, și accesul facilitat la credite pentru a sprijini agricultorii. Ei solicită, de asemenea, echivalarea categoriilor B cu TR și B1 cu TR1, precum și sprijin pentru fermierii afectați de secetă.

Revendicările transportatorilor

Transportatorii aduc în discuție mai multe probleme, printre care plafonarea prețurilor la RCA la 5.000 de lei, posibilitatea suspendării acoperirii polițelor în perioadele în care camioanele nu sunt în uz, și prelungirea automată a valabilității acestora. Ei cer, de asemenea, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, reintroducerea toleranțelor la depășirile de greutate și gabarit conform normelor europene, evitarea dublei taxări, și mutarea controalelor rovinietei și măsurătorii gabaritului pe teritoriul național sau la cel puțin 15 km de punctul de trecere a frontierei.

Transportatorii mai solicită alocații de cazare și alocații de hrană, susținând acordarea unei alocații de cazare neimpozabile de 265 de lei/zi pentru salariații bugetari și angajații din sectorul privat, fără necesitatea documentelor justificative. De asemenea, ei doresc introducerea unei alocații de hrană pentru lucrătorii detașați, neimpozabilă, în valoare de 40 de euro/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro/zi, în limita căruia se poate acorda indemnizația de detașare.

Printre altele, transportatorii cer și reglementarea unui mediu de concurență loială în sectorul transporturilor, instituirea unei legi antidumping pentru sancționarea practicilor de oferire a serviciilor la tarife sub costuri, posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport, și controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în aceeași măsură ca cele românești.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: