Redactia.ro
Home » Știri » Psihologia unei vieți sănătoase: cum ne motivăm singuri?

Psihologia unei vieți sănătoase: cum ne motivăm singuri?

Cu toții dorim să adoptăm o viață sănătoasă. Fie că vorbim despre alimentație, gestionarea stresului sau exerciții fizice, atingerea acestui obiectiv este adesea plină de provocări. De cele mai multe ori, deși avem cunoștințele de care avem nevoie pentru a ne realiza obiectivul, ne lipsește motivația. Motivația ne ajută să facem față tentațiilor și să depășim obstacolele de care ne lovim în fiecare zi. Cum te motivezi să adopți o viață sănătoasă, află în continuare.

Descoperă care este motivația ta personală

Motivația este forța care ne împinge să acționăm și să ne atingem obiectivele. Atunci când ne simțim motivați, suntem mai predispuși să facem alegeri sănătoase. Motivația este intrinsecă și extrinsecă. Motivația intrinsecă vine din interiorul nostru și este legată de satisfacția personală. De exemplu, dorința de a te simți mai bine, de a avea mai multă energie sau de a fi mândru de tine. Motivația extrinsecă în schimb este legată de recompensele externe, precum recunoașterea socială și pierderea în greutate. De exemplu, dacă vrei să slăbești, motivația te poate ajuta să renunți la alimentele sănătoase și să mergi la sală. Ești mai motivat să te antrenezi și să-ți definești corpul știind că vei atrage privirile. Pentru a stimula dorința de a rămâne activ, poți include în rutina zilnică suplimente precum L-carnitina, care au un rol important în susținerea energiei și arderea grăsimilor.

Stabilirea unor obiective SMART și vizualizarea succesului

Indiferent de demersul pe care îl începem, pornim la drum cu obiective bine stabilite. Obiectivele SMART sunt o metodă eficientă pentru a ne structura planurile într-un mod care să fie atât vizibil, cât și realizabil. SMART este un acronim pentru Specific, Măsurabil, Realizabil, Relevant și Timp. În esență, sunt niște criterii care ne ajută să ne conturăm obiectivele și să le urmărim pentru a ne asigura că le atingem. De exemplu, în loc să ne propunem vag „vreau să slăbesc”, ne stabilim un obiectiv specific, cum ar fi „vreau să pierd în greutate 5 kg în următoarele săptămâni”. De asemenea, imaginează-ți cum te vei simți și cum vei arăta după ce vei reuși să-ți atingi obiectivele. Vizualizarea crește motivația și ajută la depășirea momentelor dificile.

Găsirea unui partener pentru antrenamente

În doi, lucrurile se desfășoară mereu mai bine. Antrenamentele practicate alături de un prieten, perechea de viață sau cineva din familie, ne vor ajuta și motiva să continuăm, chiar și atunci când nu avem dorința de a ne antrena. Același principiu se aplică și în ceea ce privește alimentația. Dacă cineva din familie adoptă un stil alimentar sănătos, ne va fi mult mai ușor să continuăm și noi cu alegeri alimentare sănătoase.

Schimbarea perspectivei pentru viitor

În loc să ne concentrăm pe lucrurile la care renunțăm, fie că vorbim despre alimentele preferate, modul în care ne petrecem timpul liber sau confortul de care dispunem, mai bine ne concentrăm pe ceea ce vom câștiga. De exemplu, nu trebuie să ne gândim că nu vom mai putea consuma ciocolata preferată. Ci că, renunțând la aceasta, vom avea mai multă energie, pielea noastră va fi mai curată și vom avea și o dispoziție mai bună.

Menținerea unui stil de viață sănătos necesită răbdare, planificare și auto-disciplină. Dar mai presus de toate, trebuie să fim motivați. Lipsa motivației se împiedică să obținem ceea ce ne dorim. Prin stabilirea unor obiecte clare, găsirea unor activități care să ne fie pe plac și îngrijirea sănătății fizice și mentale, îți poți construi și tu o viață mai fericită și mai sănătoasă. În tot acest proces nu trebuie să uiți că fiecare pas contează.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect