În contextul instabilității globale, crescut de pandemii, conflicte geopolitice și dezastre naturale, Uniunea Europeană, împreună cu autoritățile naționale, subliniază importanța pregătirii cetățenilor pentru situații de criză. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), reiterează necesitatea fiecărui cetățean de a deține o trusă de urgență bine echipată, capabilă să asigure necesitățile de bază pentru cel puțin trei zile.
Raed Arafat, clarificări după ce UE propune ca cetăţenii să aibă un kit de supravieţuire pentru 72 de ore
Uniunea Europeană a emis recent un set de recomandări pentru toți cetățenii săi, îndemnându-i să fie pregătiți pentru orice tip de criză, fie ea naturală sau provocată de om. Aceste recomandări includ necesitatea de a avea la îndemână provizii esențiale pentru cel puțin trei zile. Elementele esențiale recomandate includ apă potabilă, alimente neperisabile, medicamente esențiale și surse de iluminat de rezervă, cum ar fi lanterne cu baterii.
Ce trebuie să conțină trusa de supraviețuire pentru 3 zile
Raed Arafat a accentuat, într-un interviu acordat Antena 3, că primele 72 de ore după un dezastru sunt vitale. În această perioadă, resursele de intervenție pot fi limitate, iar cetățenii trebuie să fie capabili să se autosusțină. „Este esențial ca fiecare gospodărie să fie pregătită să facă față izolării sau perturbărilor serviciilor esențiale, fără a depinde de ajutorul imediat al autorităților”, a explicat Arafat.
Conținutul trusei de urgență recomandat de DSU:
DSU recomandă ca o trusă standard de urgență să conțină:
-
Apă potabilă: minimum trei litri per persoană, suficient pentru trei zile;
-
Alimente neperisabile: conserve, batoane proteice, mixuri de semințe;
-
Un radio cu baterii: esențial pentru a rămâne informat în caz de pană de curent;
-
Lanternă și baterii de rezervă: pentru iluminat în cazul întreruperilor de energie electrică;
-
Medicamente esențiale: pentru managementul condițiilor de sănătate cronice în absența accesului imediat la servicii medicale;
-
Obiecte de primă necesitate: toate depozitate într-un rucsac ușor de transportat.
Pentru a asigura eficiența trusei în momente critice, Arafat recomandă verificarea periodică a conținutului acesteia și înlocuirea produselor expirate.
„Printre recomandări este una despre care DSU a vorbit mult – trusa de urgență, care se va găsi în aplicația DSU. Trusa de urgență este pentru orice situație care face ca omul să fie izolat sau să existe perturbări a livrării apei, alimentelor, medicamentelor, energiei electrice.
Pentru asta se cere un radio cu baterii, iar cele 72 de ore sunt calculate în baza faptului că în primele 72 ore în orice situație de urgență, de regulă, autoritățile sunt ocupate de salvarea de vieți și nu se ocupă în primă fază de susținerea populației cu alimente, cu apă.
Ca omul să fie pregătit și să fie chiar o parte de reziliență în situații de urgență atunci se recomandă această trusă de urgență”, a precizat Arafat, relatează Capital.
O strategie integrată la nivel european
Această inițiativă națională se încadrează într-un plan mai amplu al Comisiei Europene, care vizează consolidarea rezilienței populației în fața crizelor. Aceste măsuri sunt o reacție la lecțiile învățate în urma pandemiei de coronavirus și a altor evenimente recente, cum ar fi războiul din Ucraina și dezastrele naturale frecvente.
Pentru a îmbunătăți pregătirea populației, DSU a integrat informații despre trusa de urgență în aplicația sa oficială, oferind astfel ghiduri detaliate și accesibile despre cum ar trebui pregătită trusa de urgență și gestionate situațiile de criză.
Trusa de urgență nu este doar un instrument de prevenție, ci o necesitate reală într-o lume tot mai expusă la riscuri și incertitudini. Pregătirea adecvată poate face diferența între a fi victima haosului și a naviga în siguranță prin cele mai dificile momente. Acest efort de pregătire reflectă o schimbare în abordarea siguranței personale și colective, unde fiecare individ are un rol activ în protejarea propriei vieți și a celor dragi.
Sursa foto: Arhivă