Redactia.ro

Răsturnare de situație în cazul lui Cristian Popescu Piedone. Vestea de ultim moment primită de șeful ANPC de la procurori după ce a fost acuzat de corupție

Cristian Popescu Piedone, una dintre cele mai cunoscute figuri din administrația publică românească, a fost declarat suspect într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.  Potrivit acestora, nu a fost dispusă nicio măsură preventivă împotriva sa, iar ancheta se află într-o fază incipientă. Totuși, evenimentul a readus în atenția publică activitatea și deciziile recente ale lui Piedone, aflat în prezent în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Răsturnare de situație în cazul lui Cristian Popescu Piedone. Vestea de ultim moment primită de șeful ANPC de la procurori după ce a fost acuzat de corupție

Potrivit surselor judiciare, procurorii DNA l-au informat oficial pe Cristian Popescu Piedone că are calitatea de suspect într-un dosar care vizează posibile fapte de corupție. Dosarul s-ar referi la modul în care a fost desfășurat un control al ANPC într-un hotel din stațiunea Sinaia. Conform informațiilor vehiculate în spațiul public, se bănuiește că personalul hotelului ar fi fost avertizat în prealabil cu privire la control, ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu respectarea procedurilor și imparțialitatea autorității.

Chiar dacă l-au lăsat să plece liber de la DNA, procurorii l-au chemat din nou la audieri pe șeful ANPC în jurul orei 17,  conform Antena 3 CNN.

Avocatul lui Cristian Popescu Piedone a rămas la sediul DNA pentru a studia dosarul, în timp ce clientul său a fost lăsat să plece liber, nefiind impusă nicio măsură de reținere, control judiciar sau interdicție de comunicare cu presa sau cu alți suspecți ori martori.

Ce s-a întâmplat, de fapt

Potrivit surselor apropiate anchetei, procurorii cercetează o posibilă încălcare a legii în desfășurarea unui control ANPC în stațiunea Sinaia. În prim-planul investigației se află suspiciunea că anumite informații despre data și obiectul controlului ar fi fost transmise în avans către administrația hotelului vizat. Dacă acest lucru se confirmă, ar putea constitui o încălcare gravă a atribuțiilor de serviciu și ar putea duce la acuzații de favorizare.

Procurorii încearcă să stabilească exact modul în care s-a desfășurat comunicarea dintre reprezentanții ANPC și personalul hotelului, dacă au fost transmise mesaje directe, dacă a existat o implicare la nivel înalt sau dacă avertizarea a fost realizată indirect. De asemenea, sunt verificate înregistrări audio și video, documente oficiale, fișe de control și corespondențe scrise pentru a contura o imagine completă a situației.

În cadrul aceleiași anchete, mai multe persoane urmează să fie audiate. Sursele susțin că sunt citați martori care fac parte din administrația hotelului vizat, precum și funcționari publici din cadrul ANPC. Martorii vor fi chestionați în legătură cu eventualele avertizări primite înainte de control, dar și cu privire la desfășurarea efectivă a acestuia, concluziile trase de inspectori, eventualele abateri constatate și măsurile aplicate.

Este posibil ca în perioada următoare să fie analizate și înregistrări video de pe camerele de supraveghere ale hotelului, pentru a verifica momentul sosirii echipei ANPC, precum și comportamentul angajaților hotelului înainte de control.

Declarațiile lui Piedone la ieșirea de la audieri

La finalul audierii, Cristian Popescu Piedone a oferit o declarație jurnaliștilor prezenți la sediul DNA. Acesta a precizat că nu s-a luat nicio măsură preventivă împotriva sa și că se va prezenta ori de câte ori va fi chemat. În ceea ce privește acuzațiile care i se aduc, Piedone a spus că le consideră nefondate și că totul a pornit de la o sesizare banală.

„Acest caz, vă spun sincer, este o iluzie. Domnii procurori își fac datoria. E o sesizare ca toate sesizările. Nu s-a luat nicio măsură (preventivă – n.r.). Fiecare instituție își face rolul ei, respectăm toate instituțiile statului”, a afirmat Piedone.

De asemenea, el a făcut referire la o înregistrare apărută în spațiul public, despre care a spus că a fost realizată „într-un cadru privat, ca patru băieți la un șpriț”, susținând că nu conține limbaj nepotrivit și că nu are valoare juridică.

„Acea înregistrare s-a făcut într-un cadru privat, ca patru băieți la un șpriț, fără limbaj. Nu cred că cineva de aici nu a băut un șpriț, nu a înjurat”, a mai spus Piedone.

În dreptul penal românesc, calitatea de suspect presupune că o persoană este informată oficial că împotriva sa există suspiciuni rezonabile că a săvârșit o faptă penală. Este o etapă premergătoare punerii în mișcare a acțiunii penale și transformării în inculpat.

Suspectul are dreptul la apărare, la un avocat ales, la acces la dosar, la tăcere și la contestarea măsurilor luate. În cazul lui Piedone, deși a fost informat oficial cu privire la calitatea de suspect, procurorii nu au considerat necesar să impună vreo măsură restrictivă.

Acest lucru nu exclude însă posibilitatea ca, în funcție de evoluția anchetei, DNA să decidă în viitor schimbarea încadrării juridice sau chiar formularea unei rechizitoriu și trimiterea în judecată.

După apariția informației potrivit căreia Cristian Popescu Piedone are calitatea de suspect, reacțiile în spațiul public nu au întârziat să apară. Susținătorii edilului consideră că este vorba despre o nouă încercare de a-i afecta imaginea, mai ales în contextul în care Piedone se pregătește să își anunțe candidatura pentru un nou mandat.

Pe de altă parte, criticii amintesc trecutul controversat al acestuia, inclusiv condamnarea cu executare primită în dosarul Colectiv, care a dus la încarcerarea sa pentru o perioadă de timp. Aceștia susțin că este nevoie de o anchetă transparentă și riguroasă, iar toate suspiciunile trebuie clarificate în fața instanței, dacă se va ajunge la acest punct.

Ancheta desfășurată de DNA se află într-o fază preliminară, ceea ce înseamnă că urmează o perioadă de strângere a probelor, audieri și verificări. Dacă procurorii vor considera că indiciile adunate justifică acest lucru, vor putea dispune punerea în mișcare a acțiunii penale și formularea unor acuzații clare.

Până atunci, Piedone va fi chemat din nou la audieri, alături de alți martori sau suspecți. De asemenea, anchetatorii ar putea cere expertize tehnice, acces la date electronice sau alte probe relevante care să confirme sau să infirme suspiciunile formulate în sesizare.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: