Redactia.ro
Home » Știri » Ratele românilor vor crește alarmant, spun specialiștii. Indicele ROBOR urcă rapid

Ratele românilor vor crește alarmant, spun specialiștii. Indicele ROBOR urcă rapid

Se înregistrează noi creșteri record ale indicelui ROBOR. Fenomenul majorării prețurilor îngrijorează românii din ce în ce mai tare. Ca să fie tacâmul complet, și ratele lunare vor fi mai mari. Pentru prima dată în ultimii 11 ani indicele a trecut de 5%. Specialiștii estimează că acesta ar putea ajunge chiar și la 8%.

Indicele ROBOR la 3 luni este în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. Acesta a urcat marţi la 5,07% pe an, de la 5,01% cât a fost luni, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai mare a mai fost înregistrat în urmă cu 9 ani, în data 2 aprilie 2013. La momentul respectiv, acesta se situa la 5,17% pe an, potrivit Economica.net.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a atins pragul de 5,21% pe an, față de 5,13% luni. Indicele ROBOR calculat la 12 luni a crescut la 5,27% pe an, de la 5,19%, cât era anul anterior.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară. Aceasta va crește la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este de 1,86% pe an. A fost reglementat de OUG 19/2019 și este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV din 2021, în urcare spre deosebire de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Ratele românilor vor creşte alarmant după majorarea ROBOR

De pildă, pentru un credit de 250.000 lei, luat pentru o perioadă de 30 de ani, se plătește, acum, suma de 1.960 lei. Rata a crescut cu circa 500 de lei faţă de anul trecut.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: