Redactia.ro
Home » Știri » Afganistanul, recucerit de talibani. Mii de oameni se luptă să fugă din țară

Afganistanul, recucerit de talibani. Mii de oameni se luptă să fugă din țară

GALERIE FOTO (5)

Sunt scene dramatice în Kabul! Talibanii au dat buzna în capitala Afganistanului și au pus stăpânire pe aceasta, dar și pe alte mare orașe ale țării din Orient, după ce trupele americane s-au retras. Mii de afgani caută să fugă din zonă, iar unii dintre ei încearcă să se urce forțat în avioane. Cinci oameni au murit la aeroport, iar președintele și-a abandonat teritoriul pe motiv că a vrut să evite o baie de sânge.

Afganistanul, recucerit de talibani. Mii de oameni se luptă să fugă din țară

Afganistanul se confruntă cu o situație istorică. Kabulul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane, a fost invadat de talibani, după ce americanii și-au retras soldații din zonă. Aceștia au pus stăpânire pe întreg teritoriul, duminică, iar în urmă cu puțin timp și-au proclamat victoria. Totul s-a întâmplat în timp ce președintele țării a fugit, lăsând în urmă mii de oameni care se zbat acum să facă același lucru. Aflați la putere, talibanii vor să-și impună propriile reguli, unele dure, care vizează în mod special femeile.

Potrivit unor informații recente, cinci afgani au murit pe aeroportul din Kabul, încercând să intre cu forța în avioane. Nu se știe dacă au fost împușcați sau în timpul îmbulzelii. Un oficial militar american a declarat pentru Reuters că soldații au fost nevoiți să tragă focuri de avertisment în aer, pentru a potoli agitația din jur. Din alte informații oferite de presa internațională, luptătorii ar fi primit ordin „să-i lase pe afgani să-și vadă de treburile zilnice și să nu-i sperie”, în timp ce ei au așteptat ca forțele actuale să elibereze Guvernul local.

”Slavă Domnului, războiul s-a încheiat în țară. Am obținut ce am vrut, adică libertate pentru țara noastră și independență pentru poporul nostru. Nu vom permite nimănui să folosească pământul nostru pentru a agresa pe cineva, iar noi nu le vom face rău celorlalți”, a adăugat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Mohammad Naeem, citat de Al Jazeera.

Ce schimbări au impus talibanii

De parcă nu erau destul de restricționate în ceea ce le privește drepturile și libertățișe, femeile musulmane din Kabul vor trebui să le suporte și pe cele ale talibanilor. Presa internațională scrie că talibanii merg acum pe la fiecare casă din Afganistan pentru a face o listă cu fetele și femeile cu vârstele cuprinse între 12 și 45 de ani. Ele vor fi forțate să se căsătorească cu luptători islamiști, să nu iasă din casă fără a fi însoțite de un bărbat, nu vor mai putea lucra sau studia. De asemenea, talibanii le vor impune și cum să se îmbrace. Totul se întâmplă după ce multe femei, care lucrează în diferite organizații, s-au zbătut și și-au mai obținut libertăți și drepturi. Pe lângă toate acestea, activitatea multor instituții este suspendată, inclusiv a școlilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: