Redactia.ro
Home » Știri » Reguli noi după Brexit. Ce trebuie să știe românii care călătoresc în Marea Britanie, de la 1 ianuarie

Reguli noi după Brexit. Ce trebuie să știe românii care călătoresc în Marea Britanie, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2021, britanicii vor fi considerați în Uniunea Europeană drept cetățeni ai unei țări terțe. Astfel, au fost impuse reguli pentru călătoriile din UE spre Marea Britanie.

 

Reguli post-Brexit

Călătoriile din UE spre Marea Britanie vor fi îngreunate de la începutul anului viitor. Britanicii nu vor mai beneficia de libertatea de circulație pentru a lucra, pentru a studia sau pentru a se retrage la pensie pe terioriul Uniunii Europene.

Potrivit măsurilor de urgență publicate joi de Comisia Europeană, se arată că avioanele dintre UE și Marea Britanie vor continua să zboare, însă există semne de întrebare cu privire la vacanțele britanicilor pe continent, și anume cât de repede se va putea înâmpla acest lucru.

Regatul Unit va trata UE ca pe majoritatea ‘non-britanicilor’. Diferența în acest caz constă în faptul că cei care justifică un statut de rezident în Marea Britanie înainte de sfârșitul anului 2020 își vor putea păstra l, conform cu Acordul de retragere încheiat la finalul anului 2019. Acest lucru este valabil și pentru cetățenii britanici cu domiciliul în Uniunea Europeană.

De la 1 ianuarie, turiștii britanici vor putea intra mult mai greu pe teritoriul Uniunii Europene, chiar dacă cele două părți au căzut de acord asupra unei exceptări reciproce a obligativităţii vizelor. Acești turiști ar putea să fie nevoiți să arate că dispun și de o anumită asigurare, de resurse eficiente sau de un bilet de întoarcere în Regatul Unit, scrie româniatv.ro.

Sejurul turiștilor va fi limitat la cel mult 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Pe de altă parte, europenii care vor intra pe teritoriul britanic vor putea face acest lucru doar pe baza cărții de identitate până în octombrie 2021. Însă, de la această dată va fi nevoie de pașaport, pentru sejururi de cel mult șase luni. Există însșă și excepții de la această regulă. Anumite categorii de însoțitori ai unui cetățean al UE vor avea nevoie și de viză.

Mai mult, cetățenii irlandezi și cei britanici vor avea libertatea totală de circulație în baza unui acord bilateral.

De al 1 ianuarie 2021, în privința călătoriilor pentru afaceri, discuția nu este încă încheiată. Propunerea controalelor la frontieră în cazul călătoriilor de afaceri se află printre subiectele nerezolvate, la acest moment, de britanici și de europeni.

Mai mult, pentru o misiune sau un serviciu remunerat, ar putea fi necesare chiar și o viză sau un permis de muncă. Acest lucru va fi luat în condiderare în funcție de legislația în vigoare în țara membră a UE care este vizată.

Pe de altă parte, europenii ar putea să aibă nevoie de un permis pentru alucra, dar nu și pentru a asista la o reuniune. Mai mult, cetățenii UE care vor beneficia de o ofertă de muncă în Marea Britanie vor trebuis ă demonstreze că au cunoștințe de limba engleză, iar nivelul salariatului este făcut prin lege.

 

Reguli noi pentru studenți

De la 1 ianuarie 2021, studenții europeni vor avea nevoie de o viză pentru orice sejur universitar mai mare de 180 de zile în Regatul Unit. Mai mult, ei vor trebui să plătească taxe de școlarizare mult mai mari, de până la patru ori mai mari la medicină sau pentru anumite diplome universitare de prestigiu.

Potrivit unui studiu al parlamentului britanic, în anul universitar 2018-2019 în Regatul Unit învăţau 143.000 de studenţi din Uniunea Europeană.

Marea Britanie este considerată a doua destinație universitară preferată din lume, după SUA, iar studenții străini au adus economiei Regatului Unit 29 miliarde de euro, doar în anul 2015.

În ceea ce privește imigrația, aproximativ 1,3 milioane de britanici locuiesc în Uniunea Europeană. În Regatul Unit, peste 4,2 milioane de cetăţeni europeni au depus până la finalul lunii octombrie cereri pentru statutul de rezident.

Astfel, drepturile lor vor fi protejate dacă vor fi stabiliți până la data de 31 decembrie 2021. Lucrurile se schimbă de la 1 ianuarie 2021 pentru cei care vor să emigreze. Astfel, britanicii care vor dori să se stabilească în Franța, Spania sau Germania vor fi supuși acelorași constrângeri ca și ceilalți cetățeni ai țărilor terțe, indiferent că este vorba despre asigurare medicală, condiţii de venit sau cerinţe lingvistice, mai menționează sursa citată.

Din alt punct de vedere, Regatul Unit a decis să instaureze din noul an un sistem pe puncte care va face mult mai dificilă stabilirea cetățenilor români în această țară. Astfel, vor fi luate în calcul vârsta, cunoașterea limbii engleze și situația resurselor financiare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: