Redactia.ro
Home » Știri » Reguli noi pentru angajații Uber, Bolt și Glovo. Companiile sunt nemulțumite de schimbările impuse

Reguli noi pentru angajații Uber, Bolt și Glovo. Companiile sunt nemulțumite de schimbările impuse

sofer uber si bolt

Companiile precum Uber, Bolt sau Glovo se confruntă acum cu noi reguli europene stabilite luni pentru lucrători, care includ restricții. Mulți dintre lucrători se arată nemulțumiți de noile reguli. Iată detaliile!

Noi reguli pentru angajații Uber, Bolt sau Glovo

Luni, Uniunea Europeană a revizuit proiectele de reguli cu scopul de a oferi beneficii angajaților din companiile online, cum ar fi Uber și Deliveroo, înainte de negocierile cu parlamentarii UE care doresc reguli mai stricte. Anunțat de către executivul UE la sfârșitul anului 2021, acest proiect de reguli ar fi o premieră globală și face parte dintr-un set de legislații menite să asigure condiții de concurență echitabile între afacerile online și cele tradiționale, conform celor de la Adevărul.

În versiunea lor preliminară a proiectelor adoptată luni, statele membre ale Uniunii Europene propun ca companiile precum Uber și Deliveroo să fie considerate angajatori atunci când îndeplinesc cel puțin trei din șapte criterii stabilite.

Aceste criterii includ monitorizarea performanței lucrătorilor prin mijloace electronice, restricționarea opțiunii de a-și alege programul de lucru și limitarea sarcinilor lor, interzicerea lucrului pentru terți, stabilirea unui salariu maxim, impunerea regulilor privind aspectul sau comportamentul lucrătorilor și restricționarea utilizării subcontractanților sau a lucrătorilor substituenți.

Executivul UE a declarat că aceste reguli vor acoperi aproximativ 4,1 milioane de lucrători din cele 28 de milioane de persoane care lucrează în companii cu platforme online în Uniunea Europeană formată din 27 de țări.

Parlamentul European, care și-a propus propriile modificări în luna februarie, dorește ca regulile să includă o listă indicativă de criterii pentru a determina dacă un lucrător este considerat angajat. Aceste criterii ar include aspecte precum existența unui salariu fix, definirea orelor și a timpului de lucru și supravegherea exercitată de angajator.

Companiile nu sunt mulțumite de schimbările implementate

Schimbările nu sunt, însă pe placul companiilor. Uber a criticat deja proiectul de lege. „Așa cum au demonstrat multe țări din Europa, există modalități mai bune de a susține valorile sociale europene fără a elimina independența și flexibilitatea pe care majoritatea lucrătorilor platformei spun că le doresc”, a declarat vicepreședintele Uber Anabel Diaz Calderon, printr-un comunicat.

„În timp ce textul aprobat astăzi aduce mai multă claritate decât propunerea inițială, el încă nu reușește să tragă o delimitare suficient de clară între angajare și muncă independentă și nu face nimic pentru a îmbunătăți situația persoanelor care desfășoară o activitate independentă cu adevărat”, sunt de părere reprezentanții Delivery Platforms Europe.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: