Redactia.ro
Home » Știri » Restaurantele ar putea rămâne deschise permanent, indiferent de rata de incidență, cu o condiție! Ce trebuie să facă cetățenii

Restaurantele ar putea rămâne deschise permanent, indiferent de rata de incidență, cu o condiție! Ce trebuie să facă cetățenii

Orasul din tara unde s-au inchis restaurante

Restaurantele ar putea rămâne deschise permanent, indiferent de rata de incidență, doar dacă îndeplinesc o anumită condiție. Premierul Florin Cîțu a explicat totul seara trecută. 

Restaurantele ar putea rămâne deschise permanent cu o condiție

Restaurantele care își vaccinează întreg personalul ar putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidență din localitatea în care se află, a declarat, luni seara, premierul Florin Cîțu. El a precizat că este o posibilitate aflată încă în discuție și că propunerea vine dinspre industria HoReCa.

Florin Cîțu a admis luni seara că ”locul în față” la concerte, la restaurant, la hotel etc. va aparține vaccinaților. Acesta a precizat că această propunere nu vine din partea guvernului, ci din partea industriei.

”Industria spune că sunt gata să deschidă pentru cei care se vaccinează. Eu vreau să mă asigur că toți românii au acces la vaccin și nu există discriminare. Dacă ai avut acces la vaccin și n-ai vrut să te vaccinezi…, o să fie complicat.  Trebuie să vedem partea asta de după pandemie și am avut discuții cu restaurantele, pentru că au fost lovite cel mai mult în perioada asta, din păcate.

Pentru restaurante am propus și discutăm – nu este o decizie luată, dar discutăm –  ca dacă își vaccinează tot personalul, și hotelierii și așa mai departe, să fie deschiși tot timpul, să nu mai fie legați de rata de incidență. Deci, poate să fie deschis, poate cu 50 la sută din capacitate, dar să nu mai fie legați de rata de incidență – crește, scade rata de incidență, să-i închidem. Să nu mai fie (închis), dacă are tot personalul în acea unitate vaccinat”, a spus premierul la Digi24.

De asemenea, nu doar restaurantele intră în declarația premierului, ci acesta a explicat că vaccinul este rezolvarea la toate, astfel că dacă vrem să revenim la normalitate trebuie să ne vaccinăm.

”Dacă vrem să mergem la concerte, trebuie să ne vaccinăm, dacă vrem să mergem la mare, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să mergem prin România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să plecăm din România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să avem restaurantele deschise, trebuie să ne vaccinăm. Teatrele, dacă vrem să fie deschise, trebuie să ne vaccinăm. Cinematografele – trebuie să ne vaccinăm. Toarte aceste lucruri depind de noi. Dacă vrem să revenim la normalitate, să fie economia deschisă, să nu mai purtăm mască, trebuie să ne vaccinăm”, a insistat Florin Cîţu.

Când se va putea renunța la mască

Mai mult, premierul a mai spus că pregătește împreună cu un comitet interministerial perioada de după 1 iunie, dacă la acea dată vor fi 5 milioane de persoane vaccinate.

”Ca să putem să deschidem, să revenim la normalitate, să știm cum vor putea merge, de exemplu, oamenii la un concert, cum vom putea merge pe litoral, în excursii, cum vom putea merge la restaurante, să facem un pas înainte. După aceea vom mai avea două luni, mai vaccinăm până la 60-70 la sută și apoi putem să vorbim de etapa de după 70 la sută, când putem vorbi, poate, și de renunțarea la mască în spațiul public. Acestea sunt lucrurile pe care le vedem, dacă ne vaccinăm”, a punctat Florin Cîțu.

Premierul spune că în România ar exista un interes „natural” pentru vaccinare în rândul populației în proporție de 50-60 la sută. Pe de altă parte, premierul a recunoscut că la sate trebuie o strategie diferită – trebuie vorbit cu liderii locali: primari, preot, doctori, ca să se implice în mod activ, să se vaccineze în văzul oamenilor.

”Pe aceste statistici mergem acum. Dacă ajungem la 60 la sută, vă spun că o să putem să relaxăm, revenirea la normalitate va fi foarte vizibilă în acel moment. Dacă e nevoie, mă mai vaccinez o dată”, a promis Florin Cîțu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: