Cea mai veche reţetă de compot de cireşe fără conservanţi se pregăteşte cu destul de mare ușurință, iar durata de păstrare poate ajunge şi la trei ani.
Reţeta străveche de compot de cireşe fără conservanţi. Trucul care îl păstrează şi trei ani
Cireșele sunt nu doar fructe delicioase și răcoritoare, ci și bogate în nutrienți și benefice pentru sănătate. Ele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi antocianinele și vitamina C, și ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, protejând celulele împotriva stresului oxidativ și contribuind la sănătatea generală.
Cireșele sunt și o sursă bună de fibre alimentare. Consumul de fibre poate sprijini sănătatea digestivă, promovând tranzitul intestinal regulat și menținând o senzație de sațietate mai îndelungată. Ele pot contribui la sănătatea inimii datorită conținutului lor de antioxidanți și compuși antiinflamatori. De asemenea, pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și la reducerea tensiunii arteriale.
Iată și care e cea mai veche reţetă de compot de cireşe fără conservanţi, care se pregăteşte foarte uşor, iar durata de păstrare ajunge şi la trei ani.
Ingrediente compot de cireşe fără conservant
- 1 kg de cirese frumoase;
- 1 litru de apa;
- 180 – 200 g zahar;
- baton de scorțișoara;
- baton de vanilie;
- 1 lingura zeama de lămâie proaspăt stoarsa;
Cireşele se spală în mai multe ape reci şi se curăţă foarte bine. Ele trebuie selectate cu foarte mare grijă întrucât este suficient ca una singură să fie stricată şi întregul borcan de compot să se strice.
Borcanele ar trebui să fie de 400 sau 800 ml. Pot fi și combinate, întrucât 800 este multiplu de 400, astfel că este ușor de adaptat la formulă.
Într-un borcan de 400 ml, intră aproximativ 150 de grame de cireşe şi 125 ml de sirop.
Gospodinele trebuie să fie atente şi la modul în care aşază borcanele pe tava. Acestea nu trebuie să fie lipite. De asemenea, acestea să fie aşezate pe o altă suprafață metalică în momentul care se toarnă siropul. Metalul tăvii va prelua șocul termic care ar putea face borcanele să plesnească.
După ce se adaugă siropul în borcane, se înfiletează strâns capacele sterilizate. Tava cu borcanele cu compot de cireșe se dă la cuptor la 150 de grade. Cuptorul se stinge imediat, lăsând borcanele să se răcească în interior.
Abia atunci când vor fi complet reci, vom ști dacă borcanele sunt conforme depozitării în cămară. Fiecare capac are o porțiune circulară ușor mai ridicată.
Aceasta, dacă sterilizarea a fost corectă iar capacul nu are deformări, atunci când produsul e rece, va fi atrasă spre interiorul borcanului. Apăsând pe aceasta, nu va reveni înapoi, pocnind ușor.
Conținutul borcanelor care pocnesc trebuie consumat imediat. Celelalte pot fi depozitate în cămară fără probleme, vor rezista peste iarnă, a relatat Antena 3 CNN.