Redactia.ro
Home » Stil de viață » Rețetă varză călită cu afumătură

Rețetă varză călită cu afumătură

Varza călită este una dintre cele mai căutate și îndrăgite rețete de către români. Gospodinele gătesc varza calită destul de diferit, de la rețeta pe care au învățat-o din familie. Însă, nu reușim să găsim același gust indiferent de locul în care gustăm acest preparat.

Deși ingredientele sunt aceleași, un singur lucru face diferența: calitatea verzei. Pentru un preparat gătit ca la carte, e important ca varza murată să fie bună. Iată  rețeta autentică de varză murată călită.

Timp de pregătire: 4 ore

Număr de porții: 6

Ingrediente:

4 kg varză murată
1 ½ kg afumătură
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui (dacă ai untură, e de preferat să o folosești în locul uleiului)
1 ceapă
1 morcov
1 ardei gras roșu
1 cană de bulion de casă
boia de ardei dulce/iute
sare și piper după gust
1 linguriță de cimbru uscat

Mod de preparare:

Într-o cratiță încăpătoare, pune uleiul la încins. Călește ceapa mărunțită, până când aceasta devine ușor transparentă și începe să se rumenească pe margini. Completează cu morcovul și ardeiul gras, amestecând viguros cu lingura de lemn.

Când legumele s-au înmuiat, este momentul să adaugi și afumătura tăiată bucăți. Amestecă cu drag. Imediat ce afumătura se rumenește și devine ușor crocantă, răsfață compoziția și adaugă bulionul, învârtind repejor din lingura de lemn, pentru a omogeniza. Lasă bulionul să înceapă să fiarbă.

Varza pe care a-i lăsat-o la desărat într-o oală cu apă rece, scurge-o bine. Tai-o fideluță, de dimensiune medie pentru a-și păstra savoarea. Când dă în clocot, poți pune deasupra varza acră.

Adaugă o ceașcă de apă fierbinte peste varză și amestecă cu spor, ajutându-te de lingura de lemn. Dă focul mic și pune un capac, apoi lasă totul să fiarbă preț de câteva ore, până când varza devine foarte moale. Ai grijă să amesteci din când în când, pentru a nu se prinde de oală; dacă scade prea repede în timpul gătirii, mai poți completa cu apă caldă.

Când este aproape gata, adaugă sare, piper, boia și cimbru uscat după gust și amestecă bine.

Odată ce varza s-a înmuiat, dă-o la cuptor fără capac, și mai las-o 20 de minute, să se rumenească frumos pe deasupra.

Între timp, pregătește o mămăligă vârtoasă, ca la mama acasă. Pentru 4 porții, ai nevoie de 250 g Mălai Extra Gold de la Raftul Bunicii, 1 litru de apă și o linguriță de sare.

Într-o oală încăpătoare sau un tuci, pune apa și sarea la fiert. După ce apa începe să clocotească, adaugă treptat, în ploaie, Mălaiul Extra Gold Raftul Bunicii, amestecând cu o lingură de lemn sau cu un tel. Atunci când mălaiul se fierbe și mămăliga se îngroasă, oprește focul. Acoperă oala cu un capac și lasă mămăliga să se aburească 5 minute, apoi pornește iar focul și mai las-o 1 minut să fiarbă bine.

Cu îndemânare, răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn și servește-o cu varza călită cu afumătură, dar și cu un ardei iute, așa cum se cade.

Bucură-te de o masa copioasă și gustoasă împreună cu toți cei dragi din familie, care sigur nu vor refuza un ospăț românesc traditional!

Poftă bună!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: