Redactia.ro
Home » Stil de viață » Rețetă varză murată pentru iarnă. Secretul pe care puține gospodine îl știu

Rețetă varză murată pentru iarnă. Secretul pe care puține gospodine îl știu

Rețetă varză murată pentru iarnă. Iată secretul pe care puține gospodine îl știu și care dă un gust desăvârșit murăturilor, care vor fi gata de pus pe masa, după doar câteva săptămâni de stat în butoi.

Iată ce trebuie să știe toți cei care doresc să aibă varză murată pe masă, la iarnă. Cum se pune varza la murat? În următoarele rânduri veți afla secretul pe care puține gospodine îl știu care va face ca varza murată să aibă un gust deosebit după doar câteva săptămâni la butoi.

Toamna este anotimpul perfect pentru a pune varza la murat. Potrivit tradiției, de Sfântul Dumitru, pe data de 26 octombrie, gospodarii români puneau varza la murat în butoaie. Astfel, varza era gata de mâncat în postul Crăciunului și folosită apoi pentru sarmalele de Crăciun și de Anul Nou.

Rețetă varză murată pentru iarnă. Secretul pe care puține gospodine îl știu

Pentru un butoi de 30 de litri, sunt necesare: 15 kilograme de varză albă, 15 litri de apă, 30 de grame de sare grunjoasă, neiodată – la fiecare litru de apă, 1-2 bucăți de sfeclă roșie, o crenguță de busuioc și două-trei tulpini de mărar.

Trucul secret care va face varza murată să aibă un gust desăvârșit constă în alegerea corectă a verzelor. Acestea trebuie să fie verze de toamnă, neapărat cu frunze mai fine, mai subțiri. În felul acesta, sarmalele cu varză murată vor ieși perfecte!

Totodată, frunzele trebuie să fie ferme și fără cusur. Pentru murat nu este bine să folosiți verze atacate de insecte sau de boli.

La alegerea verzelor pentru murat este importantă și dimensiunea căpățânilor acestora. trebuie să aibă cel puțin 15 centimetri în diametru și cel mult 20 de centimetri. Verzele trebuie să încapă prin gura bidonului.

Rețetă varză murată pentru iarnă. Pregătirea ingredientelor

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să dezinfectați butoiul folosit pentru varză murată. Se va folosi o soluție bazată pe apă fierbinte cu bicarbonat de sodiu. Puneți o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu la un litru de apă. Umpleți butoiul și lăsați-l 2-3 ore, după care clătiți-l cu apă caldă, apoi cu apă rece.

Urmează pregătirea verzelor. Trebuie îndepărtate primele două straturi de frunze. După preferințe, se poate îndepărta și cotorul.

Apoi, este nevoie de o sfeclă, care să se curețe de coajă ți care se taie în două sau în patru. Tulpinile de mărar se rup în capete de câte 10 sau 15 centimetri lungime.

Rețetă varză murată pentru iarnă. Pregătirea saramurii

Cât despre saramură, la un litru de apă rece se pun 30 de grame de sare – nici mai mult, nici mai puțin. Grijă mare la acest detaliu! Dacă se pune prea multă sau prea puțină sare, varza se va strica sau nu se va mai mura.

Un truc la fel de important este să se pună deoparte două sau trei verze mici, pentru a fi adăugate după câteva zile. Motivul este că dimensiunea verzelor din butoi va scădea, iar în acest fel se mai face loc și de altele.

Rețetă varză murată pentru iarnă. Cum se pune varza la murat CORECT!

După curățarea temeinică a butoiului pentru varză murată și pregătirea ingredientelor, începe punerea verzei la murat!

Întâi de toate, pe fundul butoiului se pun busuiocul și două sau trei bucăți de sfeclă roșie. Apoi se trece la punerea verzei în butoi. Se începe cu cele mai mari căpățâni. Este obligatoriu ca verzele să fie puse cu cotorul în sus. Atenție, trebuie evitate golurile!

Se vor strecura printre verze bucățile de sfeclă rămase, dar și bețele de mărar. Este esențial ca peste varza din butoi să se pună o greutate.

Urmează umplerea butoiului cu saramură. La aceste pas aveți nevoie de răbdare. Saramura trebuie turnată în butoi, măsurată cu grijă.

La final, se pune capacul la bidon și se înfiletează bine. Se lasă așa timp de 48 de ore. Apoi se va scoate jumătate de saramură din bidon cu un furtun. Imediat după se toarnă înapoi. Procesul se repetă la fiecare două zile, timp de două săptămâni.

Urmată întocmai, rețeta de varză murată va fi un succes, fiind gata în aproape cinci săptămâni!

Varza murată se consumă în sezonul rece ca garnitură la mâncăruri și chiar ca ingredient principal în mâncare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: