Redactia.ro
Home » Știri » Riscăm să rămânem cu drumuri înzăpezite. Drumarii vor salarii mai mari și amenință cu protest

Riscăm să rămânem cu drumuri înzăpezite. Drumarii vor salarii mai mari și amenință cu protest

Drumurile din această iarnă ar putea rămâne înzăpezite dacă drumarii nu vor primi salarii mai mari, așa cum li s-a promis de doi ani. O spun chiar membrii Sindicatului „Elie Radu”, care reprezintă 4.800 de salariaţi din totalul celor 7.000 din cadrul CNAIR. Dacă nu vor avea parte de majorare, drumarii amenință că vor sta acasă pe timp de vreme rea, în semn de protest.

Drumarii vor salarii mai mari

Am putea avea o iarnă îngreunată de drumuri înzăpezite. Asta pentru că mulți drumari nu sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc pentru munca lor și de doi ani așteaptă o majorare. În consecință, în semn de protest, drumarii ar putea sta acasă, iar drumurile pline cu zăpadă, informează Digi 24.

”Cei peste 3.000 de angajaţi care lucrează la deszăpezire în condiţii de ger şi care rămân, uneori, izolaţi în ger şi viscol în diverse zone din ţară chiar şi câteva zile, nu depăşesc, în medie, un salariu brut de 3.000 de lei pe lună. Pentru că drumarii nu şi-au primit majorările de salarii promise de guvernele din ultimii doi ani, sunt hotărâţi, în semn de protest că solicitările lor sunt ignorate constant, ca în această iarnă să nu mai deszăpezească drumurile, ceea ce ar putea duce la un blocaj al economiei naţionale”, potrivit unui comunicat de presă al membrilor Sindicatului „Elie Radu”.

Mulți dintre cei care se ocupă de deszăpezire sunt supărați că nu au avur parte de această majorare având în vedere efectele pandemiei cu care familiile lor se confruntă acum.

”Majoritatea angajaţilor sunt foarte supăraţi că nu au primit aceste măriri, mai ales în acest context al pandemiei în care, în multe cazuri, veniturile familiilor multor drumari au fost înjumătăţite pentru că soţul sau soţia şi-a pierdut locul de muncă, fie că lucra în domeniul HoReCa sau în diverse alte firme închise în ultima vreme”, mai spune conducerea sindicatului.

Sindicaliștii acuză conducerea CNAIR și a Ministerului Transporturilor de lipsă de implicare

Reprezentanţii Sindicatului „Elie Radu” mai acuză atât conducerea CNAIR, cât şi Ministerul Transporturilor de faptul că nu se implică în rezolvarea acestei probleme cu care drumarii se confruntă de doi ani. Totodată, reprezentanții susţin că, în ultimii doi ani, nu s-au acoperit nici măcar pierderile salariale ale angajaţilor cauzate de inflaţie.

”Oamenii care lucrează efectiv la deszăpezire sunt şi cei cu salariile cele mai mici şi e normal ca aceştia să fie cei mai nemulţumiţi. Unii dintre ei ajung să doarmă efectiv pe utilaje, alţii rămân izolaţi în viscol. Am avut angajaţi care au rămas izolaţi câteva zile în câmp la Drajna, când încercau să deszăpezească drumurile din zonă”, potrivit comunicatului.

În 2018, drumarii au avut ultima majorare a salariului, 11%.

Potrivit unei statistici a  Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna septembrie a acestui an câştigul salarial mediu brut la nivelul întregii ţări a fost de 5.414 lei, faţă de 4.482 în septembrie 2018. Acest lucru înseamnă o creştere de peste 20%. În acest context,sindicaliştii spun că salariile drumarilor au rămas la acelaşi nivel din 2018. Atunci a avut loc ultima majorare, mai exact cu 11%.

Loading...