Redactia.ro
Home » Știri » Rolul vitaminei D în prevenirea infecției cu SARS-COV-2. Ce se întâmplă când aceasta lipsește

Rolul vitaminei D în prevenirea infecției cu SARS-COV-2. Ce se întâmplă când aceasta lipsește

A fost găsit nou simptom COVID-19! Ce se întâmplă la nivelul nasului

Studiile la nivel mondial au arătat că lipsa vitaminei D crește riscul infecțiilor, inclusiv cea cu SARS-COV-2. Pentru a-i proteja pe oameni, în mai multe ţări europene, specialiştii au cerut suplimentarea alimentelor de bază cu vitamina D.

Vitamina D este gratuită pentru copii

În România, statul o oferă gratuit vitamina D doar copiilor. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a început chiar un program de evaluare, inclusiv în rândul adulţilor cu probleme, însă din cauza pandemiei, numărul celor care au mers să îşi facă analize, a fost foarte scăzut.

Potrivit studiilor, vitamina D stimulează absorbția calciului şi îl stabilizează în oase şi muşchi. Principalul furnizor de vitamina D este soarele, iar în lipsa lui, specialiştii recomandă suplimentarea din luna septembrie până în martie. 

Vitamina D este extrem de importantă pentru organism. În lipsa ei, suntem mult mai predispuşi la infecţii, inclusiv la infecția cu SARS-COV-2. De altfel, un studiu realizat recent în Spania, pe 216 pacienţi, arată că 82% dintre ei aveau carențe de vitamina D.

Se recomandă administrarea zilnic a vitaminei D

Potrivit stirileprotv.ro, specialiştii din Marea Britanie şi Franţa au cerut suplimentarea cu vitamina D a alimentelor de bază. Un alt studiu, realizat anul trecut la Universitatea din Birmingham, arată că numărul persoanelor care au deficit de vitamina D ar putea scădea cu 25% dacă, de pildă, făina ar fi îmbogăţită.

Consumăm alimente care conțin o anumită cantitate de vitamina D. Să înţelegem clar, nu avem cantităţi mari în alimente, găsim în urme. Găsim în lapte, în pește, carne de porc”, susține nutriționistul Ligia Alexandrescu.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a început un program de screening în grupele cu risc mare de îmbolnăvire, pentru a stabili care este gradul de carență a vitaminei D în rândul acestor persoane. Testările se fac în 18 unităţi sanitare, iar datele sunt îngrijorătoare.

În cadrul programului naţional, în România se recomandă administrarea zilnic a vitaminei D până la vârsta de un an şi jumătate. Iar acest tratament este gratuit.

Au fost incluşi peste 15 subiecţi şi am constatat că 3/4 din populaţia inclusă în program are valori caracteristice deficitului, mai degrabă adulţii, cam 3/4 au fost adulți″, a declarat Dr. Cristian Căpăţână.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: