România urmează să fie afectată de un val de praf provenit din Asia Centrală, care va traversa țara în următoarele 48 de ore, influențând negativ calitatea aerului în anumite regiuni. Acest fenomen, destul de rar întâlnit, va avea loc în intervalul 4 – 5 septembrie 2024, după care norul de praf se va deplasa către Ucraina și Republica Moldova.
Un fenomen rar, dar îngrijorător
Valul de praf provine din deșertul Karakum din Turkmenistan și este transportat de curenții de aer peste Marea Caspică. Meteorologii avertizează că particulele fine de praf vor ajunge și în estul și nord-estul României, afectând calitatea aerului în aceste zone. Potrivit specialiștilor de la Meteoplus, acest fenomen reprezintă un pericol pentru sănătate, în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi cele cu afecțiuni respiratorii.
„Transport de praf dinspre Asia Centrală, mai exact din deșertul Karakum – Turkmenistan, peste Marea Caspică spre Ucraina, Republica Moldova și România”, au transmis specialiștii Meteoplus, conform publicației Gândul.
Riscurile pentru sănătate
Medicii atrag atenția că inhalarea acestor particule de praf poate duce la diverse probleme de sănătate. În mod special, persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii grave ar trebui să fie foarte atente în această perioadă. Un medic din Timișoara a explicat posibilele riscuri: „În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, a precizat acesta pentru Mediafax.
Pe lângă posibilele probleme respiratorii, particulele de praf pot agrava simptomele alergice și pot cauza disconfort general, motiv pentru care specialiștii recomandă prudență în zilele în care acest fenomen se manifestă.
Schimbări bruște de temperatură și vreme instabilă
În plus față de valul de praf, meteorologii avertizează că România se va confrunta și cu schimbări bruște de temperatură și vreme instabilă. În săptămânile următoare, sunt așteptate ploi în mai multe regiuni ale țării, în timp ce în altele, temperaturile vor scădea semnificativ.
Paradoxal, perioada 2 – 9 septembrie este prognozată a fi una extrem de caldă, cu temperaturi care pot depăși 33-35 de grade Celsius. Elena Mateescu, directorul ANM, a subliniat că săptămâna 2-9 septembrie va fi cea mai caldă din întreaga lună, dar a menționat că și după această perioadă, temperaturile ar putea rămâne ridicate.
„Așadar, o toamnă foarte caldă și, cu siguranță, vom vorbi de ceea ce înseamnă vremea deosebit de caldă pe parcursul întregii săptămâni, când datele arată o probabilitate foarte mare de a avea zile cu temperaturi ce pot depăși, așa cum menționam, 33-35 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu pentru Antena 3.
Precipitații neobișnuite și variații de vreme
În ceea ce privește precipitațiile, se preconizează o ameliorare semnificativă a regimului pluviometric, în special în partea de sud-est a țării, care a fost recent afectată de cantități record de ploi. Aceste precipitații au fost cauzate de un ciclon format în Marea Neagră, care a adus în mai puțin de 24 de ore cantități de apă neobișnuite pentru această perioadă.
„Din punctul de vedere al regimului de precipitații, vremea este în ameliorare semnificativă, mai ales în partea de sud-est a țării, acolo unde ca urmare a ciclonului format în Marea Neagră cantitățile de precipitații au avut valori record pentru această perioadă a țării, în mai puțin de 24 de ore”, a concluzionat Elena Mateescu.
Ce trebuie să facem pentru a ne proteja
Pentru a reduce expunerea la particulele de praf și pentru a preveni problemele de sănătate, specialiștii recomandă următoarele măsuri:
- Evitarea deplasărilor inutile: În zilele cu concentrații ridicate de praf în aer, este indicat să rămâneți în interior, mai ales dacă aveți afecțiuni respiratorii.
- Purtarea măștilor de protecție: Persoanele vulnerabile ar trebui să poarte măști de protecție atunci când sunt nevoite să iasă afară.
- Hidratarea corespunzătoare: Este important să vă mențineți hidratat, mai ales în zilele călduroase.
- Închiderea ferestrelor: Pentru a împiedica intrarea particulelor de praf în locuințe, ferestrele ar trebui să fie închise, mai ales în timpul vânturilor puternice.
- Utilizarea purificatoarelor de aer: Dacă aveți un purificator de aer acasă, asigurați-vă că îl utilizați pentru a reduce concentrația de particule nocive din interior.