Redactia.ro
Home » Știri » Romania este terfelită în cărțile școlare din Suedia! Manualul l-ar fi determinat pe un copil să amenințe că se sinucide

Romania este terfelită în cărțile școlare din Suedia! Manualul l-ar fi determinat pe un copil să amenințe că se sinucide

Romania este terfelită în cărțile școlare din Suedia! Manualul l-ar fi determinat pe un copil să amenințe că se sinucide

O familie de români care era stabilită în Suedia a trăit clipe cumplite din cauza unei cărți. Publicația ”Copiii căpșunarilor” a provocat dezbateri intese din cauza stereotipurilor rasiste regăsite în ea. 

Romania este terfelită în cărțile școlare din Suedia

În urmă cu doi ani, o carte apărută în Suedie, numită ”Copiii căpșunarilor”, a provocat dezbateri intese pe tema rasismului și al bullying-ului. O familie de români stabilită în această țară a fost nevoită să revină în țară deoarce băiatul lor ar fi refuzat să mai meargă la școală din cauza faptului că era batjocorit pentru că era român.

Cartea ”Copii căpsușarilor”, scrisă de Sara Olausson, s-a bucurat de succes în Suedia, și prezintă viața grea a acestor copii, care au nume românești, iar părinții lor sunt prezentați drept cerșetori care pretind că au plecat la cules de căpșuni. În 2019, “Copiii căpșunarilor” a fost nominalizată la categoria de cea mai bună carte pentru copii în Suedia.

Ștefania Stătescu a afirmat într-un reportaj realizat de Prima TV, că ea împreună cu familia au decis să se întoarcă în țară pe data de 17 ianuarie din cauză că fiul lor le-ar fi spus că se simte ”ca ultimul om” după ce a citit cartea și i-ar fi mărturisit că nu vrea să mai meargă la școală în Suedia.

”Mario vrea să fie polițist, dar în România, nu în Suedia. Simte că românii sunt jigniți, sunt considerați niște cerșetori. Am ajuns pentru politică să ne nenorocim copiii (…) în carte noi suntem hoți, trăim în cocioabe fără geamuri, avem copii subnutriți, care merg în picioarele goale”, a povestit mama băiatului, potrivit Libertatea.ro.

În decembrie, profesorii de limbă maternă din orășelul Södertälje, situat la doar 30 de kilometri de Stockholm, au primit de la Skolverket (Agenția Națională pentru Educație) o cutie plină cu cărți „Copiii căpșunarilor”. Așa a ajuns un volum și în mâinile lui Mario, băiatul în vârstă de 14 ani, care învață de doi ani într-o școală din Södertälje.

Despre ce se vorbește în cartea ”Copiii căpșunarilor”

În cartea de 125 de pagini, însoțită de ilustrații, realitatea este văzută prin ochii Mariei, o fetiță care trăiește alături de frate și părinți într-un sat sărăcăcios din România. Cei patru împart o căsuță cu o singură cameră. Părinții nu reușesc să-și găsească un loc de muncă. Iar după o nouă vară secetoasă și accidentarea unui copil, decid să le spună celor mici că trebuie să plece la cules de căpșuni în Suedia. Doar că iarna nu cresc căpșuni în Suedia. De fapt, părinții cerșesc la colțul unei străzi străine și reci, iar adevărul ajunge și la urechile copiilor.

”Cartea are un sfârșit fericit pentru personajele principale, dar poți oare să nu te întrebi ce s-a ales de ceilalți copii din sat, ori de părinții lor”, își încheie recenzia din Expressen Kultur, Hanna Hoglund.

Deși în carte nu se menționează că locuința sărăcăcioasă în care trăiesc Maria și Gabriel este în România, pe site-ul editurii Rabén & Sjögren, care a publicat „Copiii căpșunarilor”, scrie că acțiunea se desfășoară în România.

În interviurile publicate de presa suedeză, autoarea a recunoscut că documentarea pentru cartea ei de ficțiune a implicat patru călătorii în niște sate sărace din România. Autoarea a mărturisit că a greșit când a dat nume românești personajelor: Maria, Gabriel, Natalia, Izabela, Florin, Simona, Sorin, Iulia, Aurelia ori familia Ionescu.

”Mă sperie ura. În carte nu se menționează din ce țară provin copiii. Dar numele sunt într-adevăr românești. Mi-aș fi dorit să le dau nume care nu există în realitate. Dacă știam că asta ar putea să se întâmple, aș fi dat nume inventate personajelor”, a mărturisit autoarea.

Autoarea spune că a pornit în explorarea vieții copiilor săraci ai României după ce a auzit expresia „copii ai căpșunarilor” de la prietena ei, Arina Stoenescu, care locuiește din 1987 în Suedia. Despre teama unor mame că orice elev român din Suedia va fi numit „cerșetor” din cauza acestei cărți, Arina crede că „mai mult pierzi, dacă te simți ofensat că ești inclus într-un grup sau altul. Asta implică că tu ai o prejudecată față de grupul în care alții te includ”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: