Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter a zguduit în această dimineață zona seismică Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime semnificativă, iar valurile de șoc s-au resimțit în mai multe orașe din România, inclusiv în București. Autoritățile sunt în alertă și monitorizează situația îndeaproape, iar populația este îndemnată să rămână calmă și să urmeze sfaturile specialiștilor.
Seismul resimțit în mai multe zone din țară
Cutremurul a fost înregistrat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) în zona seismică Vrancea, cunoscută pentru activitatea sa seismică intensă. Magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter l-a clasat drept un cutremur semnificativ, capabil să provoace pagube materiale, în special în zonele aflate în apropierea epicentrului. Conform primelor date furnizate de INFP, seismul a avut loc la o adâncime de peste 140 de kilometri, ceea ce înseamnă că energia s-a propagat pe o suprafață largă.
Oamenii din mai multe orașe, precum București, Iași, Galați și Brașov, au raportat că au simțit mișcarea seismică. Până la această oră, nu s-au raportat victime sau pagube materiale semnificative, însă specialiștii avertizează că pot apărea replici în orele sau zilele următoare.
Măsuri de precauție pentru populație
Imediat după producerea cutremurului, autoritățile au lansat avertizări către populație prin intermediul sistemelor de alertă și al rețelelor de socializare. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a recomandat cetățenilor să rămână calmi, să nu intre în panică și să evite folosirea ascensoarelor în cazul unor noi mișcări seismice. De asemenea, aceștia au sfătuit locuitorii să verifice eventualele avarii la clădiri și instalații și să anunțe autoritățile în cazul unor probleme.
Potrivit experților în seismologie, zona Vrancea este una dintre cele mai active din punct de vedere seismic din Europa. Cutremurele de aici pot fi resimțite pe arii extinse, datorită adâncimii mari la care se produc. Din acest motiv, se recomandă ca populația să aibă în permanență un plan de urgență și să fie informată cu privire la modul de acțiune în cazul unui cutremur major.
Pentru a evita incidentele, autoritățile sfătuiesc oamenii să-și verifice locuințele, să aibă la îndemână o trusă de urgență și să urmeze instrucțiunile ISU. Este important ca în cazul unui seism să nu se utilizeze scările sau ascensoarele și să se găsească un loc sigur, precum sub o masă solidă sau lângă un perete interior.