Redactia.ro
Home » Știri » România se pregătește de fenomene meteo extreme. Unde vor fi montate radare meteorologice și ce rol au pentru populație

România se pregătește de fenomene meteo extreme. Unde vor fi montate radare meteorologice și ce rol au pentru populație

Fenomene extreme

Cu încălzirea globală care perturbă prognozele meteorologice și crește frecvența fenomenelor meteorologice extreme, inclusiv tornadele, România se pregătește să facă față acestor situații prin utilizarea tehnologiei moderne și îmbunătățirea capacității de avertizare a populației. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut anunțuri îmbucurătoare cu privire la achiziționarea și amplasarea unor radare meteorologice de ultimă generație, care vor permite avertizarea cu mult timp înainte de apariția fenomenelor meteo extreme.

Radarele meteorologice și pregătirile pentru fenomenele meteorologice extreme

Cele șapte radare meteorologice noi vor juca un rol esențial în avertizarea populației cu ore înainte ca fenomenele meteorologice extreme, precum furtunile sau tornadele, să lovească. Directorul ANM, Elena Mateescu, a subliniat importanța acestor radare pentru detectarea timpurie a viiturilor și a altor fenomene periculoase care pot afecta localitățile din țară. Amplasarea acestor radare în București și în alte zone strategice din țară va permite monitorizarea și avertizarea în timp util a populației.

Declarând finalizarea unuia dintre cele mai importante obiective ale proiectului Inframeteo, Elena Mateescu a evidențiat rolul crucial pe care aceste radare îl vor avea în îmbunătățirea serviciilor meteorologice și în asigurarea siguranței publicului. Cu aceste radare, ANM va fi capabilă să detecteze și să avertizeze populația în legătură cu fenomenele meteorologice extreme înainte ca acestea să producă pagube semnificative.

Tornadele în România: rare, dar posibile Despre tornade, fenomene meteorologice relativ rare în România, s-a vorbit tot mai des în ultimii ani, datorită schimbărilor climatice și a creșterii incertitudinii meteorologice. Chiar dacă tornadele sunt mai frecvente în alte zone ale lumii, România nu este imună la aceste fenomene. Statisticile arată că în ultimii 400 de ani au fost identificate 195 de tornade în țara noastră.

Ce reprezintă o tornadă și cum se formează

Potrivit cercetătorilor în fizica atmosferei, o tornadă este o coloană de aer în rotație între baza unui nor și suprafața pământului. Intensitatea tornadelor este evaluată pe scara Fujita, care începe de la F0 (fără pagube semnificative) și ajunge la F5 (distrugere totală). Deși în România nu au fost înregistrate tornade de intensitate extremă, specialiștii monitorizează cu atenție acest fenomen.

Contribuția publicului prin furnizarea de informații pe rețelele de socializare este esențială pentru înțelegerea și monitorizarea tornadelor sau a altor fenomene meteorologice extreme. Cu toate că tornadele sunt rare în România, cunoașterea și înțelegerea acestora sunt vitale pentru siguranța publicului în fața acestor fenomene cu evoluție imprevizibilă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: