Redactia.ro
Home » Știri » România va avea un nou serviciu secret. Ce atribuții va avea și cine va putea face parte din el

România va avea un nou serviciu secret. Ce atribuții va avea și cine va putea face parte din el

România va institui un serviciu de informații independent, complementar celor deja existente, care va avea posibilitatea să înființeze entități comerciale. Iată detaliile!

România va avea un nou serviciu secret care va putea înființa societăți comerciale și angaja civili

Conform informațiilor oferite de către Antena 3 CNN, este vorba despre Direcția Generală de Informații a Armatei, DGIA. Direcția Generală de Informații a Armatei urmează să capete personalitate juridică, conform unui proiect de lege al Ministerului Apărării Naționale.

Transformarea Direcției Generale de Informații a Armatei în serviciu secret de sine stătător va aduce acestei structuri posibilitatea de a avea un buget propriu și o mai mare capacitate operațională, se arată în proiectul de lege al Aministerului Apărării Naționale.

Proiectul stabilește că DGIA va rămâne sub controlul ministrului Apărării, dar, în plus față de finanțarea din buget, va avea posibilitatea să obțină resurse financiare din alte surse legal recunoscute, fapt ce îi va permite să înființeze entități comerciale. Mai mult decât atât, conform documentului, DGIA va avea autorizația de a efectua supravegheri, interceptări de comunicații și percheziții sub mandat emis de un judecător.

O altă noutate constă în posibilitatea ca Direcția Generală de Informații a Armatei să recruteze personal civil, cu accent special pe specialiștii din domeniul IT.

Ce atribuții va avea DGIA

Ministerul Apărării justifică în nota de argumentare că transformarea DGIA într-un serviciu de informații cu personalitate juridică clarifică și delimitează atribuțiile sale față de cele ale Statului Major al Apărării. Vă reamintim că proiectul trebuie să fie votat de către Parlament pentru a deveni lege și a intra în aplicare.

„În sfârșit, ne aliniem și noi la practica standard a statelor NATO. Este absolut necesar ca orice activitate de contraspionaj militar să fie acoperită de cadrul legal”, a comentat, la Antena 3 CNN, Tudor Păcuraru, colonel (r) SRI.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: