Redactia.ro
Home » Știri » Românii ar putea să redirecționeze jumătate din banii pe care îi plătesc pentru sănătate în sistemul public către sistemul privat. Ce presupune concret

Românii ar putea să redirecționeze jumătate din banii pe care îi plătesc pentru sănătate în sistemul public către sistemul privat. Ce presupune concret

Românii ar putea să redirecționeze jumătate din banii pe care îi plătesc pentru sănătate în sistemul public către sistemul privat. Ce presupune concret

Românii sunt acum în situația de a putea redirecționa 50% din contribuția lor la sistemul de sănătate, destinată asigurării medicale publice, către sistemul privat, conform unui proiect de lege recent depus în Parlament. Conform acestui proiect, persoanele care optează pentru această redirecționare vor beneficia de asistență medicală în sistemul public doar în caz de urgențe medicale și pentru tratamentul afecțiunilor cronice. În rest, ei vor putea alege un pachet de servicii medicale de bază gestionat de asigurătorii privați. Iată detaliile!

Românii ar putea să redirecționeze jumătate din banii pe care îi plătesc pentru sănătate în sistemul public către sistemul privat

Inițiativa propune că fiecare român să aibă dreptul de a-și alege propriul asigurător de sănătate, înlocuind astfel CNAS-ul, asigurătorul de stat. Suma propusă pentru această redirecționare este de 165 de lei lunar, echivalentul a 5% din salariul minim, care poate fi utilizată la orice asigurător privat ales de beneficiar, cu posibilitatea de a plăti diferența de primă, dacă este necesar. Pachetul de servicii asigurat va include totuși tratamentele pentru afecțiunile pentru care există programe naționale. Asigurătorii privați vor încheia contracte cu furnizorii de servicii medicale, fie ei publici sau privați, pentru a oferi servicii asiguraților lor, potrivit Antena3 CNN.

Ce presupune concret?

Proiectul nu vizează desființarea CNAS-ului, ci introduce concurența și posibilitatea ca românii să-și direcționeze banii pentru sănătate către asigurătorii doriti. Claudiu Năsui, unul dintre inițiatorii acestui proiect, a explicat pe Facebook că problema din sistemul de sănătate derivă din lipsa de concurență și de alternative, iar acest pilon doi al sănătății își propune să remedieze această situație.

„Ieri USR a lansat Pilonul 2 al sănătății, cea mai mare reformă a sistemului de sănătate de la revoluție și până acum.

Ce presupune concret?

1) Dreptul fiecărui român de a-și alege propriul asigurător de sănătate, altul decât CNAS, asigurătorul de stat. Cine vrea să rămână la CNAS poate să o facă, dar cine vrea să aleagă alte servicii poate să plece.

2) 165 lei/lună cu care poate să meargă la orice asigurător privat alege, plătind diferența de primă dacă e cazul. Suma corespunde la 5% dintr-un salariu minim și acoperă ceea ce plătește CNAS în decontarea serviciilor.

3) Pachetul asigurat rămâne pachetul de bază mai puțin patologiile pentru care există programe naționale. Astfel nu există niciun caz de bolnav cronic care să nu rămână acoperit.

4) Asiguratorii privați vor intra în contract cu furnizori de servicii medicale (spitale, clinici, doctori) de stat sau privați pe care să le ofere asiguraților lor.

5) Nu dispare CNAS, doar este legalizată concurența și apare posibilitatea ca românii să își poată duce banii pe sănătate la ce asigurător vor ei.

Sursa problemelor din sănătate este lipsa de concurență și de alternative. Pilonul 2 al sănătății asta își propune să rezolve. Fără bani mai mulți, cu aceiași bani cheltuiți ca și acum, putem obține mult mai mult”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui, unul dintre inițiatorii proiectului.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: