Redactia.ro
Home » Homepage » Românii au parte de măsuri de plafonare a prețurilor carburanților. Ce a decis Guvernul

Românii au parte de măsuri de plafonare a prețurilor carburanților. Ce a decis Guvernul

Cu toții am simțit în ultima perioadă majorarea prețurilor la carburanți, prețurile pur și simplu au explodat! Guvernul a anunțat însă un proiect de plafonare a accizelor pentru a veni în ajutorul populației nemulțumite. Prin acestă hotărâre ce vizează criza carburanților, urmează ca prețurile să fie compensate timp de 3 luni. Iată toate detaliile!

Ce a decis Guvernul în criza carburanților

Trecem deja de câteva luni prin criza carburanților, iar abia acum Guvernul ia decizii care să vină în ajutorul tuturor șoferilor din România. Potrivit unor surse guvernamentale, s-a decis o compensare la pompă pe o perioada de 3 luni. Pentru a avea o bună funcționalitate, prin acest program, benzinăriile nu vor mai aplica alte majorări pe toată perioada de compensare, astfel prețul carburanților nu va mai crește de la anunțarea și aplicarea măsurii, iar taxa de solidaritate nu va fi aplicată începând cu anul acesta, relatează Antena 3.

După multe discuții pe tema crizei carburanților și despre ce modalitate să aplice pentru plafonarea accizei la carburanți, liderii coaliției au ajuns într-un final la un numitor comun. Astfel prin hotărârea luată de Guvern, compensațiile se vor face pe litrul de carburant, timp de trei luni. „Este varianta agreată de coaliție și anunțată de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, într-o discuție informală cu jurnaliștii”, potrivit unor surse guvernamentale, explică aceeași sursă citată mai sus.

S-ar fi dezvăluit că această compensare se învârte în jurul sumei de 1 leu, fapt din care înțelegem că prețurile vor reveni la nivelul celor din luna aprilie. Această hotărâre ar intra în vigoare de la data de 1 iulie, au dezvăluit sursele trustului „Antena 3”

Ce spun analiștii economici

Analiștii economici nu sunt prea încrezători în această metodă de plafonare a prețurilor:

”50 de bani înseamnă nimic raportat la prețul de 9,3 lei la care este, în momentul de față, motorina și perspectivele legate de creșterile prețurilor la carburanți. Deci este cea mai proastă idee pe care ar fi avut-o. Să compensezi cu 0,50 de bani. Nu face altceva decât să panseze realitatea, nu rezolvă problema. Am ales cea mai proastă soluție”, spune Adrian Negrescu, analist economic.

În present, un litru de motorină a ajuns să coste 9,3 lei iar unul de benzină 8,7 lei. În urmă cu 30 de zile, motorina s-a scumpit cu un procent de 4,6% iar benzină cu un procent de 6,1%.

De la începutul anului, statul a câștigat în plus 600 de milioane de euro din scumpirea carburanților.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: