Redactia.ro
Home » Știri » Românii care primesc peste 1400 de lei, pe lângă pensie. Cum beneficiezi de acești bani

Românii care primesc peste 1400 de lei, pe lângă pensie. Cum beneficiezi de acești bani

Românii care primesc 1428 de lei, pe lângă pensie. Cum beneficiezi de acești bani

Românii care primesc 1428 de lei, pe lângă pensie. Iată cum beneficiezi de acești bani, care sunt condițiile.

Românii care primesc peste 1400 de lei, pe lângă pensie. Cum beneficiezi de acești bani

Statul oferă și în 2023 ajutoare, pe lângă cei care iau deja pensie sau pe lângă venituri infime, de pildă. Cel mai recent astfel de ajutor este în valoare de 1428 de lei. Mulți români vor primi acești bani lunar, iată despre cine este vorba.

Pe lângă pensie, românii care s-au pensionat pe motiv de invaliditate se vor bucura de o indemnizație pentru însoțitor. Nu este un lucru nou, însă ce se schimbă este suma, modificată odată cu creșterea punctului de pensie. Potrivit Legii pensiilor, pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I au dreptul să primească, pe lângă pensie, o indemnizație pentru însoțitor. Așadar, valoarea acesteia s-a majorat de la începutul anului, odată cu creșterea punctului de pensie.

Indemnizația de invaliditate ajunge la persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare, dar, între timp, și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă. În plus, au reușit să fi realizat un stagiu complet de cotizare în condițiile legii până la vârsta cu pricina, a relatat Playtech.

Valoarea indemnizației pentru însoțitor este, după cum stabilește legea, de 80% din valoarea unui punct de pensie. Ținând cont de faptul că, de la 1 ianuarie 2023, punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.785 de lei, valoarea indemnizației are în acest an valoarea de 1.428 de lei.

În România, gradul de invaliditate se calculează după cum urmează, raportându-ne la gradul de reducere a capacității de muncă:

  • de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
  • de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
  • de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Persoanele pot beneficia de pensia de invaliditate și implicit de indemnizația pentru însoțitor (în cazul gradului I de invaliditate) dacă:

  • au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
  • și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
  • starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
  • au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: