Redactia.ro
Home » Știri » Românii își vor alege președintele mai devreme. Când are loc primul tur de scrutin

Românii își vor alege președintele mai devreme. Când are loc primul tur de scrutin

Românii își vor alege președintele mai devreme. Când are loc primul tur de scrutin

Românii vor fi chemați la urne mai devreme decât de obicei pentru a-și alege președintele, conform ultimelor decizii ale Coaliției de guvernare. În urma unei întâlniri de la Palatul Parlamentului, PSD și PNL au convenit să comaseze alegerile locale cu cele europarlamentare, stabilind data de 9 iunie pentru acest scrutin. În plus, cele două partide vor candida împreună la alegerile pentru Parlamentul European, consolidându-și astfel poziția în fața alegătorilor.

Românii își vor alege președintele mai devreme

Cu toate acestea, privind alegerile prezidențiale, Coaliția a decis să desfășoare acest scrutin mai devreme decât era planificat inițial. În loc să aibă loc la finalul anului, alegerile prezidențiale vor fi organizate în luna septembrie, cu 90 de zile înainte de expirarea mandatului președintelui Klaus Iohannis.

Această decizie vine în contextul în care există deja un proiect de lege depus de UDMR în Parlament, indicând un consens în cadrul clasei politice asupra acestui aspect. Surse din cadrul Coaliției au confirmat că acest proiect ar putea fi adoptat în perioada următoare, pregătind terenul pentru organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie.

Când are loc primul tur de scrutin

Potrivit informațiilor obținute din sursele respective, primul tur al alegerilor prezidențiale este planificat pentru data de 1 septembrie, iar turul al doilea, care va determina președintele pentru următorii cinci ani, va avea loc pe 15 septembrie, conform Click!

Această schimbare a calendarului electoral implică o adaptare rapidă pentru partidele politice și cetățeni deopotrivă. Este esențial ca toți cei implicați să fie informați cu privire la noile date și să se mobilizeze pentru a-și exercita dreptul democratic de a vota în mod conștient și responsabil.

Aceste modificări nu vor afecta doar alegerile prezidențiale, ci și cele parlamentare, care vor avea loc în prima săptămână a lunii decembrie, conform programului stabilit anterior.

Astfel, anul 2024 aduce o schimbare semnificativă în calendarul electoral al României, cu alegeri prezidențiale anticipate în septembrie. Este important ca toți cetățenii să fie la curent cu aceste modificări și să participe activ în procesul democratic, contribuind astfel la modelarea viitorului țării lor.

 

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: