Redactia.ro

Roșiile din România, cele mai scumpe din lume! Prețul fabulos al unui kilogram direct de la producător: „Gustul e inconfundabil”

Roșii

Anul acesta, românii se vor bucura de roșii mai devreme ca niciodată. Legumicultorii au început cultivarea încă din octombrie, cu aproape o lună și jumătate mai devreme decât în anii precedenți.

Totuși, acest avans în producție vine cu un preț pe măsură – roșiile românești sunt acum printre cele mai scumpe din lume.

Roșiile românești se vor găsi în piețe încă din martie

Datorită noilor tehnici de cultivare și a serelor performante, primele tomate vor fi disponibile pe piață încă din martie. Fermierii au investit masiv în încălzirea serelor, ceea ce le-a permis să obțină recolte mult mai devreme decât de obicei. Cu toate acestea, aceste costuri ridicate se reflectă direct în prețul final al produsului.

”Dacă clima se menține ca acum, primele tomate le mâncăm după 15 martie. Una este să mănânci roșie românească în martie – aprilie și alta în iunie, dar chiar și așa, față de anul trecut, legumicultorii au decalat plantarea roșiilor cu 30-45 de zile. Avem cele mai mari costuri pentru a produce prima tomată românească în solarii tip seră, la rece cum se numesc ele, cu sistem de încălzire. Sunt cele mai ridicate costuri din lume, care se răsfrâng în prețul către consumator. Nu o să vedeți nicio tomată în lume care pleacă, cred eu, de la producător cu 8 euro/kg, gustul este inconfundabil”, a declarat Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, potrivit termene.ro.

Comparativ, anul trecut primele roșii românești au apărut abia la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai. Atunci, prețul de producător era de aproximativ 33-35 lei/kg, însă în piețe ajungea chiar și la 70 de lei/kg. Potrivit producătorilor, în primă fază prețurile sunt foarte ridicate, dar în doar o săptămână acestea încep să scadă.

Cultivarea tomatelor, tot mai dificilă

Fermierii români se confruntă cu costuri tot mai mari pentru producerea tomatelor în spații protejate. Chiar dacă au existat câțiva agricultori care au reușit să cultive roșii încă din noiembrie 2024, majoritatea fermierilor au început în decembrie.

Pe lângă costurile cu încălzirea, producătorii trebuie să facă față și unei producții tot mai reduse. Dacă în 2022 România producea 750.000 de tone de roșii, în 2023 producția a scăzut dramatic la doar 300.000 de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Programul Tomata continuă, dar sub o altă formă

Pentru a sprijini agricultorii, Programul Tomata va continua și în 2025, însă cu modificări importante. Până acum, fermierii primeau un ajutor de 3.000 de euro pentru o suprafață de 1.000 mp de cultură de tomate în spații protejate. Din 2025, această limită nu va mai exista.

Noua variantă a programului va include și proprietarii de sere, care de obicei cultivă legume pe suprafețe mai mari, dar care nu au putut beneficia de sprijin financiar până acum.

Importurile de roșii sunt în creștere

Deși România continuă să sprijine producția internă de roșii, importurile rămân în creștere. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în primele șapte luni din 2024, România a importat 64.209 tone de roșii, în valoare de 104,5 milioane de euro.

Cei mai mari furnizori ai României sunt Turcia, care a livrat 39.046 de tone de tomate în valoare de 54,2 milioane de euro, și Spania, cu 5.721 de tone în valoare de 10,2 milioane de euro.

Cu toate acestea, producătorii români sunt optimiști și spun că gustul roșiilor autohtone nu poate fi egalat de cele din import. În ciuda prețului ridicat, mulți consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru a se bucura de savoarea autentică a tomatelor românești.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: