Redactia.ro

Rusia acuză Ucraina că a atacat cu drone cea mai mare centrală nucleară din Europa

putin

Rusia acuză Ucraina că a atacat cu drone cea mai mare centrală nucleară din Europa, amplificând tensiunile deja existente. Incidentul s-a produs la centrala din Zaporojie, aflată sub control rusesc din 2022. Potrivit autorităților ruse, o dronă a fost distrusă la doar 300 de metri de centrală. Din fericire, nu s-au înregistrat victime și nu s-au raportat pagube materiale. Inspectorii AIEA au fost informați imediat despre incident.

Incidentul de la centrala Zaporojie: Rusia acuză Ucraina de un atac periculos

Rusia acuză Ucraina că a atacat cu drone cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată la Zaporojie. Conform autorităților ruse, sistemele antiaeriene au reușit să distrugă o dronă ucraineană. Aparatul s-a prăbușit la doar 300 de metri de instalațiile nucleare vitale.

Ministerul rus al Apărării a denunțat atacul ca fiind o „încălcare gravă a securității nucleare”. Moscova consideră că acest gest pune în pericol nu doar regiunea, ci întreaga Europă. Oficialii ruși susțin că Ucraina a acționat iresponsabil și au informat AIEA despre incident.

În acest context, Rusia a reiterat faptul că nu va ceda controlul asupra centralei Zaporojie. Moscova susține că această facilitate face parte din infrastructura sa strategică. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus, „revenirea centralei în sectorul nuclear rus este un fapt împlinit”.

SUA și reacțiile internaționale privind controlul asupra centralelor ucrainene

Rusia acuză Ucraina de atacuri periculoase asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, dar tensiunile nu se opresc aici. Recent, fostul președinte american Donald Trump a sugerat că SUA ar trebui să preia controlul asupra centralelor ucrainene.

Ideea preluării controlului de către o putere externă a stârnit ample controverse la nivel internațional. Kremlinul a răspuns categoric, afirmând că Rusia nu va accepta niciun compromis privind centrala Zaporojie. De asemenea, Moscova a solicitat comunității internaționale să recunoască realitatea de pe teren.

Atacul cu dronă asupra centralei a fost perceput ca un act de terorism nuclear. Rusia avertizează că orice nou incident de acest tip va fi tratat cu maximă seriozitate. Oficialii ruși au subliniat că vor adopta măsuri suplimentare de securitate în zonă.

„Revenirea centralei în sectorul nuclear rus este un fapt împlinit, pe care comunitatea internațională va trebui să îl recunoască. Nu este posibilă predarea instalațiilor centralei nucleare Zaporojie sau controlul asupra acesteia Ucrainei sau oricărei alte țări”, declarase Ministerul rus de Externe.

În paralel, Ucraina a negat orice implicare în atacul asupra centralei din Zaporojie. Kievul susține că Moscova inventează incidente pentru a justifica prezența sa militară în zonă. Situația rămâne extrem de tensionată, iar riscul de escaladare crește.

Noi atacuri în Ucraina: Bilanț tragic în orașul Dnipro

Pe lângă acuzațiile privind centrala nucleară, luptele continuă pe multiple fronturi în Ucraina. În orașul Dnipro, un atac rusesc a provocat moartea a trei persoane și rănirea altor 28, inclusiv copii.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a confirmat tragedia. Guvernatorul regiunii, Serhii Lîsak, a precizat că printre victime se află și o fată de doar 17 ani. Atacul a vizat clădiri rezidențiale și infrastructură civilă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a reacționat dur pe rețeaua X (fostul Twitter). El a condamnat atacurile asupra civililor și a cerut sprijin suplimentar din partea partenerilor internaționali. Zelensky a subliniat că fiecare zi fără sprijin occidental înseamnă vieți pierdute.

Orașele ucrainene, inclusiv Odesa și Sumî, au fost de asemenea lovite de drone și rachete. Situația umanitară devine tot mai gravă, în timp ce bombardamentele continuă neîncetat, conform agențiilor de presă străine, Reuters și AFP.

„A fost o noapte dificilă în Dnipro – un atac cu drone rusești a lovit orașul. Au vizat clădiri rezidențiale obișnuite, infrastructură civilă obișnuită. Molozul încă este îndepărtat. În prezent, 16 persoane sunt în spitalele din oraș; în total, 28 de persoane au fost rănite, printre care 4 copii. Toți primesc îngrijiri. Din păcate, trei persoane au fost ucise de acest atac rusesc, printre care o fată, Veronika – avea doar 17 ani. Condoleanțele mele familiilor și celor dragi.”

„Odesa a fost, de asemenea, lovită de drone. Trei persoane au fost rănite. Clădiri rezidențiale, o farmacie și o biserică au fost avariate. Regiunea Sumy a fost supusă unor atacuri cu bombe aeriene, în timp ce regiunile Harkov și Donețk au fost lovite de rachete balistice rusești.”

„Fiecare pachet de apărare din partea partenerilor noștri pentru Ucraina în acest moment, fiecare formă de sprijin din partea lumii pentru reziliența noastră, este practic protecția vieților. Rusia folosește fiecare zi și fiecare noapte pentru a ucide. Trebuie aplicată presiune asupra ucigașilor, iar viața trebuie ajutată pentru a opri acest război și a asigura o pace sigură.”

„Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor noștri care își folosesc capabilitățile pentru acest scop nobil. „Războaiele sunt oprite prin forță – forță împotriva agresorului, forță în apărarea vieții.” a scris președintele Ucrainei în mesajul său.

Rusia își intensifică ofensiva în nord-estul Ucrainei

Rusia acuză Ucraina de atacuri, însă în paralel își consolidează pozițiile în nord-estul țării. Trupele ruse au lansat o ofensivă masivă în regiunile Sumî și Harkov.

Conform rapoartelor, armata rusă a avansat semnificativ față de anul trecut. În Kursk, Ucraina mai controlează doar 31 de kilometri pătrați, față de 1.300 în 2024. Rușii încearcă să taie liniile de aprovizionare ale forțelor ucrainene.

Atacurile se intensifică în localități cheie precum Lipți și Vovceansk, în regiunea Harkov. În Sumî, trupele ruse acumulează forțe în satul Basivka, pregătind o ofensivă de amploare.

Analiștii militari ucraineni avertizează că o străpungere rusă ar complica serios situația Kievului. Cu toate acestea, capacitatea Rusiei de a realiza o victorie majoră rămâne limitată, spun experții.

Armata ucraineană se bazează pe o apărare stratificată și fortificații solide în Sumî. În prezent, Kievul rezistă eroic în fața asalturilor rusești repetate.

Mobilizarea masivă în Ucraina și provocările viitoare

Rusia acuză Ucraina că pune în pericol siguranța nucleară, dar Ucraina are alte priorități urgente. Una dintre ele este suplimentarea rapidă a efectivelor armate.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene, a anunțat o țintă ambițioasă. Ucraina dorește să mobilizeze 30.000 de noi soldați în fiecare lună.

Această necesitate urgentă vine în contextul în care trupele ruse aduc lunar 8.000-9.000 de noi combatanți pe front. Oficial, armata ucraineană are 900.000 de militari activi, în timp ce Rusia dispune de aproximativ 700.000.

Procesul de recrutare în Ucraina nu este lipsit de dificultăți. Au fost raportate cazuri de recrutare forțată și de corupere a responsabililor militari. Unii recruți fug din țară pentru a scăpa de mobilizare.

Experții avertizează că, fără un sprijin occidental substanțial, Ucraina va avea dificultăți în menținerea actualului nivel de apărare. Viitorul sprijin militar american este incert, în funcție de rezultatele politice din SUA.

În ciuda tuturor greutăților, armata ucraineană rămâne determinată să apere fiecare palmă de pământ. Ofensiva rusă, deși periculoasă, nu pare capabilă să obțină victorii decisive în Sumî sau Harkov.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: