Rusia reaprinde tensiunile în regiunea Mării Negre, iar declarațiile recente ale lui Nikolai Patrușev, consilierul pe probleme maritime al președintelui Vladimir Putin și șeful Colegiului naval rus, aduc din nou în discuție intențiile Moscovei față de sudul Ucrainei, în special față de portul Odesa. Într-un interviu acordat agenției ruse de stat TASS, Patrușev a afirmat că războiul din Ucraina este departe de final, iar orașul-port Odesa „nu aparține regimului de la Kiev”.
Rusia amenință din nou că vrea să ajungă la Gurile Dunării
Declarațiile oficialului rus vin în contextul unor apeluri din partea Statelor Unite pentru înghețarea conflictului și începerea negocierilor de pace, dar și în urma unor speculații privind eventuale concesii teritoriale care ar putea apărea în timpul dialogului diplomatic ruso-american, notează platforma media independentă rusă Aghentsvo.
În interviul publicat marți, Nikolai Patrușev a reiterat poziția Kremlinului conform căreia „operațiunea militară specială” din Ucraina este în desfășurare și că obiectivele Moscovei sunt departe de a fi atinse complet. „Contururile victoriei noastre (în războiul cu Ucraina) sunt deja clar vizibile”, susţine Patruşev, adăugând că până la încheierea „operaţiunii speciale militare”, aşa cum numeşte Kremlinul invazia sa în Ucraina, mai sunt încă lupte de dat.
El a adăugat că până la încheierea completă a campaniei militare, „mai sunt multe lupte de dat”, sugerând posibilitatea unor noi ofensive în regiuni încă necontrolate de forțele ruse. Aceste remarci au fost interpretate de analiștii politici drept o amenințare voalată la adresa sudului Ucrainei, inclusiv a zonelor de la Gurile Dunării și a portului strategic Odesa.
Odesa, în centrul unei posibile noi etape a conflictului
Întrebat de jurnaliștii ruși dacă Rusia are revendicări asupra porturilor ucrainene, Patrușev nu a negat explicit. A sugerat, în schimb, că Odesa „nu este legată” de regimul de la Kiev, iar populația locală ar trebui să decidă singură ce viitor dorește. Totodată, el a făcut trimitere la originea orașului, afirmând că Odesa a fost fondată de Ecaterina cea Mare și a fost parte din spațiul rusesc de influență timp de două secole.
„Locuitorii regiunilor Ucrainei, inclusiv cei ai zonelor de coastă de la Marea Neagră ar trebui să aibă posibilitatea de a-şi decide singuri viitorul. Aceştia nu vor să se supună puterii nelegitime de la Kiev”, susţine Patruşev.
Această retorică a fost folosită frecvent de oficialii ruși pentru a-și justifica pretențiile asupra unor teritorii din Ucraina, invocând elemente istorice și etnice. În trecut, asemenea afirmații au precedat ofensive militare sau acțiuni de destabilizare în regiunile vizate.
Interviul lui Patrușev a venit la scurt timp după declarațiile oficiale ale Casei Albe, care a avertizat că SUA ar putea părăsi negocierile dacă nu se observă un progres concret în următoarele săptămâni. Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat duminică că „o decizie importantă va fi luată în curând cu privire la continuarea sau oprirea procesului de negociere”.
Planul Statelor Unite presupune stabilirea unui armistițiu permanent, urmat de negocieri bilaterale între Kiev și Moscova. Cu toate acestea, poziția Rusiei, exprimată inclusiv de ministrul de externe Serghei Lavrov, contrazice planul american. Kremlinul cere recunoașterea internațională a regiunilor ucrainene anexate – Crimeea, Sevastopol, Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – și o „demilitarizare completă” a Ucrainei, condiții considerate inacceptabile de Kiev și de aliații săi occidentali.
Temerile privind intențiile Moscovei față de Odesa
Încă din februarie 2025, anumiți consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski au exprimat îngrijorări că fostul președinte american Donald Trump ar putea susține pretențiile Rusiei asupra Odessei. Deși această posibilitate nu a fost confirmată în mod oficial în cadrul negocierilor, simpla menționare a acestei opțiuni a alimentat suspiciunile privind o eventuală divizare teritorială negociată între marile puteri scrie Antena3CNN.
Publicația rusă Kommersant relata în martie că, într-o întâlnire cu ușile închise, președintele Putin le-ar fi transmis unor oameni de afaceri că dacă anexările existente vor fi recunoscute, Rusia nu va mai emite pretenții asupra Odessei. Cu toate acestea, declarațiile recente ale lui Patrușev par să contrazică această versiune, menținând suspansul și incertitudinea privind planurile Moscovei.
În același interviu, consilierul lui Putin a vorbit și despre necesitatea unei reforme profunde a ONU, pe care o consideră o „consecință logică” a transformărilor globale. Patrușev sugerează că Consiliul de Securitate ar trebui restructurat pentru a reflecta mai bine interesele întregii comunități internaționale. Acest discurs se înscrie în linia narativă promovată de Moscova privind construirea unei „noi ordini mondiale juste”, în contrast cu sistemul dominat în prezent de SUA și aliații săi.