Redactia.ro
Home » Știri » Rusia trimite delfini antrenați la baza navală din Marea Neagră. Imagini din satelit

Rusia trimite delfini antrenați la baza navală din Marea Neagră. Imagini din satelit

Rusia a trimis delfini militari dresați la baza sa navală din Marea Neagră. Este posibil să fi făcut asta pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic, potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit.

Institutul Naval al SUA (USNI) a analizat imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol. Aceștia au concluzionat că două țarcuri pentru delfini au fost mutate la bază în februarie, la începutul invaziei Moscovei în Ucraina.

Rusia a mai antrenat delfini în scopuri militare

Rusia are o istorie de antrenare a delfinilor în scopuri militare. Au mai folosit mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau pentru a descuraja scafandrii inamici.

Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă. Ea se află în extremitatea sudică a Crimeei, pe care Moscova a cucerit-o în 2014. Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși se află în afara razei de acțiune a rachetelor, sunt potențial vulnerabile la atacuri submarine.

Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, în cadrul unui program născut dintr-un plan din epoca sovietică care a căzut în neglijență în anii 1990.

În timpul Războiului Rece, atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au dezvoltat utilizarea delfinilor. Capacități acestora de ecolocație le pot permite să detecteze obiecte subacvatice, cum ar fi minele.

SUA au cheltuit mai bine de 28 de milioane de dolari pentru a-și menține trupele de delfini

SUA au cheltuit cel puțin 28 de milioane de dolari pentru a-și întreține propriile trupe de delfini și lei de mare. Cei din urmă pot fi, de asemenea, dresați pentru a ajuta, eventual, în conflicte.

Programul de la Sevastopol a fost resuscitat în 2012 de marina ucraineană, dar mamiferele au căzut în mâinile Rusiei după invazia din 2014 a Crimeei. Ucraina a cerut fără succes returnarea animalelor. RIA Novosti a relatat că Moscova plănuia să extindă programul.

„Specialiștii noștri au dezvoltat noi dispozitive care convertesc detectarea de către delfini a țintelor prin sonar subacvatic într-un semnal către monitorul operatorului. Marina ucraineană nu avea fonduri pentru un astfel de know-how, iar unele proiecte au trebuit să fie puse la naftalină„, a declarat o sursă pentru agenția rusă de știri.

Doi ani mai târziu, marina rusă a anunțat că intenționează să cumpere încă cinci delfini. Astfel, au lansat o licitație pentru un contract aproximativ 21.000 de dolari pentru livrarea delfinilor la baza din Sevastopol până la sfârșitul verii. Nu este clar dacă delfinii despre care se crede că se află astăzi în Sevastopol sunt aceiași care au ieșit din acest contract.

Imaginile din satelit din 2018 au arătat că Rusia a folosit delfini și la baza sa navală din Tartus, Siria, în timpul războiului din Siria.

Delfinii nu sunt singurele creaturi oceanice pe care armata rusă le-ar fi antrenat. O balenă beluga observată în largul coastelor Norvegiei în 2019 se crede că a fost antrenată de marina rusă. Pescarii au raportat că o balenă beluga care purta hamuri ciudate. Aceasta ar fi putut ține camere de luat vederi, le hărțuia bărcile, trăgând de curele și frânghii de pe partea laterală a bărcilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: