Redactia.ro
Home » Știri » S-a aflat de ce n-au tras la timp polițiștii în agresor! Ce alte soluții au propus trupele SAS

S-a aflat de ce n-au tras la timp polițiștii în agresor! Ce alte soluții au propus trupele SAS

De ce nu s-a tras la timp in agresorul din onesti

Timp de cinci ore au stat la polițiștii la negocieri cu criminalul din Onești fără a împiedica moartea celor doi muncitori. Există semne de întrebare cu privire la motivul din cauza căruia nu au intervenit la timp. Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol spun că angajații MAI și cei de la SAS nu au avut instrucțiunile și dotările necesare misiunii.

S-a aflat de ce n-au tras la timp polițiștii în agresor! Ce alte soluții au propus trupele SAS

Modul cum au intervenit polițiștii din Bacău în cazul dublei crime din Onești stârnește semne de întrebare. Este neclar motivul din cauza căruia oamenii legii nu au tras mai devreme în agresorul Gheorghe Moroșan. Reprezentanții SAS au explicat că pe lângă faptul că nu dispun de instruirea și dotarea necesare pentru o misiune dificilă, procurorul le-a respins propunerile de acționare, informează național.ro

Mai exact, polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale i-au propus procurorului, în primă fază anihilarea agresorului, prin tragerea de gloanțe din balconul alăturat fostului apartament al răpitorului. De asemenea, i-au cerut procurorului să li se permită a-i spune criminalului că nu o vor acuza de complicitate pe soția sa, Aurelia Moroșan, dacă va elibera un ostatic. Și, o a treia variantă ar fi fost să-i dea lui Gheorghe Moroșan suma de 300 mii de euro, prețul fostei sale locuințe, pe care a cerut-o continuu. Procurorul a refuzat și această opțiune.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, a spus că niciun polițist din serviciile speciale nu are pregătirea necesară încât să tragă cu pușca de lunetă, de exemplu.

”Nu există în dotarea polițiștilor de ordine publică echipamentele necesare pentru a forța/sparge ușa unui imobil și nici nu au fost pregătiți tactic pentru cazurile de atacuri cu cuțitul. Polițiștii din cadrul structurilor de acțiuni speciale nu au pregătirea, armele și muniția potrivită pentru a trage de pe acoperiș cu pușca cu lunetă. În plus, niciun polițist din cadrul serviciului de acțiuni speciale din niciun inspectorat de poliție județean nu a fost calificat ca alpinist pentru a realiza astfel de acțiuni și nici nu există echipamente de acest gen în dotare”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Cum putea fi evitată tragedia din Onești

Un fost negociator SAS al Poliției Române explică cum se putea interveni încât crima din Onești să fi fost evitată:

Bogdan Busoic, fost negociator în cadrul SAS al Poliției Române: “El putea să tragă de timp în diferite metode în favoarea echipei de intervenție, ca să-și facă ei loc în a intra în apartament, pe acoperiș, ca de la vecină de la doi, ca de la 4. Bine, la 4 era soția agresorului, care mi se pare ciudat că era acolo! Cu siguranță poliția își va face treaba și va află de ce era acolo, a cui era apartamentul, de ce a stat acolo, cine i-a permis”, a explicat Bogdan Busuioc.

Polițiștii din Bacău au intervenit în apartamentul groazei abia când au auzit țipete și după ce au deschis ușa, atunci au tras gloanțe de cauciuc și război în criminalul Gheorghe Moroșan.

Chestor Alexandru Scurtu, director SIAS IGPR: “Una dintre victime a încercat să-l atace pe agresor, moment în care acesta a devenit foarte violent, a început să lovească. Prima echipă care a ajuns la 13.53 era poziționată la etajul 2, echipată cu armament și de distrugere a ușilor. A durat mai mult deschiderea ușii pentru că dincolo de yale avea și o scară proptită în ușa care asigura blocarea.”

Ambii muncitori zăceau pe balcon când au intrat agenții. Pe corpul electricianului de 36 de ani au fost găsite șase urme de gloanțe. Se fac cercetări cu privire la acest lucru.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: