Redactia.ro
Home » Știri » S-a cutremurat din nou pământul! Un seism de 5,6 grade a lovit Turcia

S-a cutremurat din nou pământul! Un seism de 5,6 grade a lovit Turcia

Un nou seism puternic a zguduit joi seara nordul Turciei, punând la încercare capacitatea de răspuns a autorităților și provocând anxietate în rândul populației. Cutremurul, înregistrat în provincia Tokat, a fost resimțit în mai multe zone ale țării, stârnind îngrijorare în rândul locuitorilor încă traumatizați de amintirea tragicului cutremur din februarie 2023, care a devastat sudul Turciei și o parte din Siria.

Acest recent seism reînnoiește temerile legate de activitatea seismică în regiune, o zonă cunoscută pentru instabilitatea sa tectonică. Un expert în seismologie a declarat pentru Associated Press că există o preocupare constantă privind posibilitatea unor noi cutremure, în special în urma dezastrului din 6 februarie 2023. Anul trecut, un cutremur devastator a lovit sudul Turciei și o parte din Siria, provocând moartea a peste 59.000 de persoane și prăbușirea a sute de clădiri.

A fost cutremur în Turcia

Potrivit Autorității de Gestionare a Dezastrelor din Turcia (AFAD), cutremurul a avut loc la ora locală 18:11 și a atins o magnitudine de 5,6 pe scara Richter. Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de doar 5,99 kilometri, în apropierea orașului Sulusaray, situat în provincia Tokat, la aproximativ 400 de kilometri de capitala Ankara. Această adâncime relativ mică a făcut ca mișcarea tectonică să fie resimțită puternic de către populația din regiune.

„Le ofer cele mai bune urări cetățenilor noștri afectați de cutremur. Dumnezeu să ne protejeze țara și națiunea de dezastre”, a transmis ministrul de Interne, potrivit cnnturk.com.

Ce spun specialiștii

Imediat după producerea cutremurului, ministrul Afacerilor Interne din Turcia, Ali Yerlikaya, a confirmat că echipele de intervenție au fost desfășurate rapid în zona afectată pentru a evalua situația și a oferi ajutor. Deși inițial nu au fost raportate victime sau pagube semnificative, autoritățile continuă să monitorizeze atent evoluția situației. Instituțiile abilitate sunt în alertă, pregătite să intervină în cazul apariției unor noi dezvoltări.

„În primul rând, transmit gândurile mele de însănătoșire către locuitori. Am discutat despre amenințarea seismică a acelei zone. Am spus că în ramurile laterale ale faliei Nord-Anatoliene ar putea avea loc cutremure de până la 6-6.5, dar nu ar ajunge la 7.

Adâncimea era în jur de 9 kilometri în trecut. Fiind aproape de 5 kilometri, impactul poate varia în funcție de construcție, dar poate fi resimțit în unele clădiri”, a transmis Prof. Dr. Şükrü Ersoy.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: