Redactia.ro
Home » Știri » S-a cutremurat România! Un seism a lovit țara noastră seara trecută

S-a cutremurat România! Un seism a lovit țara noastră seara trecută

Cutremur Romania

Un eveniment seismic de magnitudine 4,2, survenit la o adâncime de 15 kilometri, a fost înregistrat în cursul nopții de luni în județul Ialomița, conform informațiilor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Epicentrul cutremurului s-a situat în proximitatea orașelor Slobozia (la 25 de kilometri vest), Buzău (la 60 de kilometri sud), București (la 78 de kilometri est) și Ploiești (la 89 de kilometri sud-est).

A fost cutremur în România

Această activitate seismică nu a trecut neobservată, stârnind întrebări și preocupări cu privire la riscul unui cutremur major în România. În acest context, seismologul Mihai Diaconescu, reprezentant al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a făcut unele estimări și a discutat despre posibilitatea producerii unui cutremur cu magnitudine peste 7 în țară în viitorul apropiat.

„În ziua de 05 Februarie 2024 la ora 23:50:46 (ora locală a României) s-a produs în MUNTENIA, IALOMITA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 15.8km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km V de Slobozia, 62km S de Buzau, 79km E de Bucuresti, 91km SE de Ploiesti”, a transmis INFP.

România riscă să fie lovită de un cutremur major

Potrivit seismologului Diaconescu, nu se poate exclude eventualitatea unui cutremur cu o magnitudine semnificativă în România în perioada următoare. Într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3 CNN, specialistul a subliniat că există o probabilitate reală pentru producerea unui astfel de eveniment seismic major. Întrebat explicit dacă este posibil un cutremur de peste 7 grade în România în viitorul apropiat, Diaconescu nu a respins această ipoteză.

Seismologul a adus în discuție un aspect important legat de activitatea seismică în România, cu accent pe zona seismică Vrancea. El a explicat că cutremurele frecvente și de intensitate mică ce au loc în această regiune nu reușesc să elibereze integral tensiunile acumulate. Conform lui Diaconescu, cutremurele recente au fost superficiale, survenind la adâncimi de aproximativ 20 de kilometri, iar istoricul arată că cutremurele de peste 7 grade au avut ca sursă adâncimi mai mari, depășind 90 de kilometri.

„Eu zic că este posibil să se întâmple. Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990, când au fost cele două cutremure. Inițial, unul a fost creditat cu 6,9 grade, iar americanii de la USGS îl creditează cu 7,1.

Sunt 32 de ani, deci ar putea să se producă și la noi, mai ales că nu am sesizat ca din 2004 încoace să mai producă un cutremur de 6 grade, de exemplu”, a spus Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), marţi, la Antena 3 CNN.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: