Redactia.ro
Home » Știri » S-a prelungit limitarea adaosului comercial! Cât timp se mai bucură românii de ieftiniri

S-a prelungit limitarea adaosului comercial! Cât timp se mai bucură românii de ieftiniri

Care sunt produsele care se vor cumpăra doar cu buletinul? Lista completă

Executivul decide să extindă restricția asupra adaosului comercial la alimente pentru încă trei luni și să mărească numărul de produse vizate de la 14 la 21. În plus, Guvernul a hotărât să limiteze adaosul comercial la doar șapte produse importate în vrac. Iată detaliile!

Anunțul premierului Marcel Ciolacu. S-a decis plafonarea prețului anumitor alimente

Premierul Ciolacu a făcut anunțul înaintea ședinței de Guvern, în care urma să fie aprobată ordonanța de urgență. Șeful executivului a precizat că restricția va fi prelungită pentru încă trei luni și că lista produselor afectate va fi extinsă de la 14 la 21.

„Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când – știm cu toții –  cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21. Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici.

Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii.

Tot astăzi, aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență.
Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul.

Ca să fie clar, acest act normativ nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce alimente continuă să aibă prețul plafonat pentru încă trei luni

Amintim că, la finele lunii iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță care impune restricții asupra adaosului comercial pentru unele alimente de bază. În lista inițială de produse a căror preț urmau să fie plafonat se regăseau următoarele alimente

  • Pâine albă simplă de 300-500 grame, fără specialități;
  • Lapte de vacă proaspăt cu 1.5% grăsime, la sticlă de 1 litru;
  • Brânză telemea de vacă vândută în vrac;
  • Iaurt simplu din lapte de vacă cu 3.5% grăsime, cu o cantitate maximă de 200 de grame;
  • Făină albă de grâu de tip „000” la sac de 1 kilogram;
  • Mălai la sac de 1 kilogram;
  • Oua de găină calibru M, disponibile în ambalaje de 10 bucăți;
  • Ulei de floarea soarelui în sticlă de 1 litru;
  • Carne proaspătă de pui: pui întreg, bucăți de pui, pulpe de pui întregi cu sau fără os, aripioare de pui;
  • Carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu sau fără os, spată de porc;
  • Legume proaspete vândute în vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
  • Fructe proaspete vândute în vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
  • Cartofi proaspeți albi vânduți în vrac;
  • Zahăr alb granulat la pachet de 1 kilogram.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: