Redactia.ro
Home » Știri » S-au liniștit apele la Tarom. Ce bani în plus au primit piloții pentru a reveni la munca

S-au liniștit apele la Tarom. Ce bani în plus au primit piloții pentru a reveni la munca

Avioane Tarom

Toate cursele TAROM programate marți au decolat de pe Aeroportul „Henri Coandă”, marcând o revenire la normalitate după ce luni zeci de zboruri au fost anulate din cauza „indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului”. Zeci de piloți și-au declarat incapacitatea de a lucra, invocând probleme de sănătate, lăsând pasagerii să suporte consecințele problemelor interne ale companiei. În spatele acestor acțiuni se află nemulțumiri profunde legate de condițiile de muncă și managementul companiei de stat.

Totul a reintrat în normal

Marți dimineață, cursele TAROM spre destinații precum Paris, Cluj Napoca, Heraklion, Amsterdam, Timișoara, Iași și Oradea au decolat conform programului. Cu toate acestea, problemele persistă, deoarece unele curse interne sunt încă anulate, fiind afectate de perturbările din ziua precedentă. Aeronavele care trebuiau să opereze aceste zboruri nu au ajuns la destinație luni, ceea ce a complicat și mai mult situația.

Nemulțumirile piloților și situația internă a companiei

Marți, la sediul TAROM, urmează să aibă loc o ședință crucială cu reprezentanții personalului, în cadrul căreia se vor discuta majorările salariale solicitate de angajați. Potrivit unor surse, se negociază o creștere salarială de 1.500 de euro, implementată în etape, și majorarea diurnei externe la 240 de euro pentru piloții comandanți și la 200 de euro pentru copiloți.

Luni, aeroportul a fost plin de sute de pasageri frustrați, confruntați cu anularea a aproximativ 52 de curse. Protestul spontan al piloților TAROM, declanșat de condițiile de muncă și managementul defectuos, a cauzat pierderi financiare uriașe pentru companie, estimate la aproximativ 2,5 milioane de euro într-o singură zi. Deocamdată, TAROM nu a făcut niciun anunț oficial cu privire la rezultatul discuțiilor cu piloții, reglementarea situației zborurilor sau compensațiile pentru pasagerii afectați.

Problemele semnalate de angajați

Printre nemulțumirile angajaților TAROM se numără alimentația necorespunzătoare, uniformele vechi și salariile mici. Aceștia susțin că au semnalat aceste probleme în ultimele opt luni, însă conducerea nu a luat nicio măsură. „Această nerespectare a reglementărilor pune în pericol atât sănătatea noastră, cât şi siguranţa operaţiunilor de zbor. Considerăm că este de prisos să justificăm importanţa unei alimentaţii adecvate în acord cu legea în vigoare. Uniformele personalului navigant TAROM, vechi şi incomplete, nu respectă standardele de protecţie a muncii (Legea 319/2006 şi HG 355/2007). Aceasta afectează direct siguranţa personalului în timpul operaţiunilor şi compromite imaginea profesională a companiei. Siguranţa la bordul aeronavelor noastre depinde de echipamente corespunzătoare şi de condiţii de muncă adecvate, ceea ce în prezent nu este garantat”, afirmă piloții.

Negocieri fără rezultate concrete

Piloții au exprimat nemulțumiri și față de discuțiile purtate marți cu Ministerul Transporturilor, care nu au dus la rezultate concrete. „Astăzi ne-am angajat în negocieri cu Ministerul Transporturilor, fără rezultate concrete. În loc să se rezolve problemele semnalate, s-a recurs la amânări şi ameninţări cu înlocuirea personalului cu echipaje de la companii concurente. Această lipsă de acţiune a culminat cu o pierdere financiară semnificativă pentru TAROM.

În doar câteva ore de protest, compania a înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, sumă care ar fi fost suficientă pentru a acoperi majorările salariale pe un an întreg. Facem un apel urgent către conducerea TAROM şi autorităţile competente să ia măsuri imediate şi concrete pentru remedierea problemelor semnalate. Este esenţial să se asigure condiţii de muncă corespunzătoare, să se respecte legislaţia privind siguranţa şi să se ofere beneficii conforme cu standardele industriei, pentru a menţine siguranţa şi profesionalismul operaţiunilor noastre”, afirmă sindicatul piloţilor.

Protestul piloților a avut un impact major asupra pasagerilor și reputației companiei TAROM. Sute de pasageri au fost afectați de anularea zborurilor, iar pierderile financiare suferite de companie au fost semnificative. În absența unui anunț oficial din partea TAROM, incertitudinea persistă, iar pasagerii rămân în așteptarea unor clarificări și a eventualelor compensații.

Soluții viabile pentru viitor

În contextul problemelor curente, este esențial ca TAROM să găsească soluții viabile pentru a-și menține operațiunile și a-și recâștiga încrederea pasagerilor și a angajaților. Negocierile cu piloții și implementarea măsurilor necesare pentru a asigura condiții de muncă adecvate sunt pași cruciali în acest proces.

Criza actuală de la TAROM scoate în evidență probleme structurale și de management care necesită soluții urgente și eficiente. Relația tensionată dintre conducere și personalul navigant trebuie rezolvată prin dialog și compromis, pentru a asigura continuitatea și siguranța operațiunilor. Pasagerii, afectați direct de aceste probleme, merită transparență și compensații adecvate pentru disconfortul suferit. Viitorul companiei depinde de capacitatea sa de a naviga aceste dificultăți și de a implementa schimbările necesare pentru a se adapta la cerințele unei industrii aviatice în continuă evoluție.

Având în vedere situația critică, este imperativ ca autoritățile competente și conducerea TAROM să ia măsuri imediate pentru a remedia problemele semnalate de angajați. Doar prin asigurarea unor condiții de muncă adecvate și respectarea legislației în vigoare, compania poate spera să își păstreze personalul calificat și să ofere servicii de calitate pasagerilor săi.

Această criză ar trebui să servească drept un apel de trezire pentru a aborda problemele sistemice din cadrul TAROM și pentru a construi un mediu de lucru care să promoveze siguranța, satisfacția angajaților și încrederea pasagerilor. Numai astfel, compania națională de transport aerian a României poate să-și recâștige prestigiul și să devină competitivă pe piața globală a aviației.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: