Redactia.ro
Home » Monden » Salariul lui Nicușor Dan, dezvăluit. Cât câștigă lunar primarul Capitalei și cât de mare este suma

Salariul lui Nicușor Dan, dezvăluit. Cât câștigă lunar primarul Capitalei și cât de mare este suma

Cine este Nicușor Dan

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a dezvăluit recent suma pe care o încasează lunar. În cadrul unui podcast realizat de Codin Maticiuc și Anghel Damian, edilul a răspuns unei întrebări pe care mulți politicieni evită să o abordeze, oferind astfel o imagine clară asupra remunerației sale.

Salariul primarului general al Capitalei: peste media națională

Într-o perioadă în care salariul mediu net din România abia a depășit pragul de 1.000 de euro pe lună, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), salariul primarului Nicușor Dan este considerabil mai mare. Edilul a declarat că primește lunar un salariu net de 21.000 de lei, echivalentul a aproximativ 4.000 de euro. Această sumă este semnificativ mai mare în comparație cu câștigul mediu al românilor, reflectând nivelul de responsabilitate și complexitatea funcției sale.

Moderatorii podcastului au subliniat că, deși suma poate părea mare în comparație cu veniturile medii din țară, aceasta nu este exagerată având în vedere responsabilitățile care vin odată cu gestionarea bugetului Capitalei. Anghel Damian a făcut o comparație între salariul unui primar și cel al unui CEO din mediul privat, care gestionează fonduri similare:

Bineînțeles, când discuți cu oameni cu salarii de 3-5-7.000 de lei, 21.000 lei net sună foarte mult. Noi ce spunem este că punând în balanță responsabilitatea pe niște fonduri uriașe. Bugetul Primăriei Capitale ajunge la ordinul miliardelor de euro. Dacă compari cu companii și vezi un CEO de companie cu un buget similar cu bugetul Capitalei, vezi niște salarii astronomice. Tocmai pentru că responsabilitatea este extrem de mare în raport cu banii.”, a declarat Anghel Damian.

Realizările și planurile viitoare ale lui Nicușor Dan

În cadrul aceluiași podcast, Nicușor Dan a discutat despre realizările sale din timpul mandatului și despre planurile pe care le are pentru viitor, dacă va fi reales. El a subliniat că, în ciuda constrângerilor bugetare, a reușit să finalizeze mai multe proiecte importante pentru București și că este mulțumit de progresul realizat până acum.

Edilul a menționat că bugetul Primăriei Municipiului București a fost gestionat eficient pentru a aduce beneficii directe cetățenilor. Printre realizările notabile se numără modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea serviciilor publice și inițiativele pentru un mediu mai curat și sustenabil. De asemenea, Nicușor Dan a precizat că, în cazul în care va rămâne primar, va continua să investească în proiecte de dezvoltare urbană care să transforme Bucureștiul într-un oraș modern și competitiv.

Compararea salariilor din sectorul public și privat

Pe lângă dezvăluirea salariului său, Nicușor Dan a vorbit și despre salariile altor funcționari publici, oferind exemplul arhitectului-șef al Capitalei. Acesta câștigă în jur de 3.000 de euro pe lună, o sumă care, deși semnificativă, este mai mică decât salariile percepute de arhitecții care lucrează în sectorul privat. Edilul a subliniat că această discrepanță salarială este una dintre provocările cu care se confruntă administrația publică, întrucât atragerea și menținerea profesioniștilor calificați în sectorul public poate fi dificilă.

De asemenea, Nicușor Dan a amintit că salariile primarilor din România au fost majorate cu 5% la sfârșitul anului 2023. Înainte de această creștere, el câștiga aproximativ 16.000 de lei pe lună. Această ajustare salarială reflectă eforturile de a oferi remunerații mai competitive pentru funcțiile de conducere din administrația publică, în vederea atragerii și păstrării celor mai buni specialiști.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: